Bovenaan ligt uiteraard Frits van Oostroms Wereld in woorden, de geschiedenis van de Nederlandse literatuur in de veertiende eeuw. Was zijn Stemmen opschrift – waarmee de door Bert Bakker prachtig uitgegeven reeks Geschiedenis van de Nederlandse literatuur opent – al geweldig, dit deel is nog veelbelovender, omdat er na 1300 in de Lage Landen, waarbij we overigens vooral aan het huidige België moeten denken, een ware explosie van teksten plaatsvond. Het mooie van dit boek is overigens dat de stilistisch zeer begaafde Van Oostrom zich niet beperkt tot wat we tegenwoordig tot de ‘literatuur’ rekenen, maar ook wetenschappelijke, medische, religieuze, moralistische en politieke geschriften onder de loep neemt. Dit boek levert zodoende een belangrijke bijdrage aan onze cultuur­geschiedenis.

Omdat ik in deel 7 van De correspondentie van Desiderius Erasmus – die bij Ad Donker verschijnt en uiteindelijk 22 delen zal tellen – ben blijven steken, heb ik ook alvast deel 8 t/m 10 van deze prachtreeks klaargelegd, die de brieven van en aan Erasmus uit de periode 1520-1524 bevatten.

Daarnaast ben ik nieuwsgierig naar het onlangs bij Bert Bakker verschenen boek De radicale Republiek van Arthur Weststeijn, over de gebroeders Johan en Pieter de la Court, twee dwarse politieke denkers uit de zeventiende eeuw die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het republikeinse denken.

Allemaal boeken over een ver verleden dus, maar aangezien het verleden een foreign country is, ben je er op die manier toch nog even helemaal tussenuit.