Zal ik erheen gaan? Ik sta op de longlist, dus vandaar deze brief. Van de firma Verstegen & Stigter (culturele projecten). Wilfried Martens maakt zondag 8 oktober bekend wie op de shortlist komen en of ik erbij wil zijn in De plantage. O god, ik zie mezelf alweer, waarschijnlijk moeten we allemaal ergens vooraan zitten, dat maakt makkelijker plaatjes want Hanneke wil graag niet de kunst maar wel de kunstenaar. Heb je dit allemaal zelf beleefd? Wanneer overleed je moeder? Ik vond je boek heel mooi. Wat vind je van Srebrenica? Ik denk dat ik niet ga. Naast wie ga ik zitten? Als ik maar niet naast, o Jezus, die is er ook bij, die krijgt nog geld van me. En wie is dat dan weer, nooit van gehoord. Hoeveel boeken van de longlist heb ik gelezen? Dat gaan ze vast vragen. Als ik morgen naar de boekhandel ga, kan ik het net redden.

Ik kan maar het beste Frans bellen, of hij gaat. Jammer, niet thuis. In verband met de voorbereidingen van de live uitzending wordt u verzocht om 16.00 uur aanwezig te zijn. Een uur van tevoren, wat moet je daar dan doen? Een beetje ronddrentelen en net doen of je er niet bij hoort. Nee, ik ben geen schrijver, ik hoor bij het tweede item, de beeldende kunstenaar die opnieuw sociaal-democratische kunst wil maken, daar ben ik de broer van. Ze hebben de pest aan live uitzendingen bij de televisie, ze maken De plantage al dertig jaar, maar nog weten ze niet waar de camera’s moeten staan. Als iedereen komt hebben ze een probleem. Er zijn er, even tellen, 25, als die ook hun familie meenemen heb je gauw in totaal, vier keer 25, dat is honderd personen. Kunnen de vaste bezoekers het schudden, helaas geen ruimte meer, maar we hebben kaarten voor het hele seizoen, jammer, deze keer komt u er niet in, ja maar er was beloofd dat ik overal bij mocht zijn, ja, dat zeggen ze allemaal. En nu wegwezen. Eens kijken wie zeker niet komen, Asscher niet, Bernlef niet, Bril niet, Campert niet, Dorrestein niet, dat loopt al gauw op, misschien komt Bas Heijne wel, die kent iedereen en kan altijd zeggen dat hij niet in beeld wil. Rosenboom kijkt wel uit, Stutje ook. Je kunt natuurlijk ook op het laatste moment binnenlopen, de camera’s draaien net, en dan achteraan blijven staan. Of zeggen dat je niet in beeld wilt, dan weet je tenminste zeker dat je wel in beeld komt.

Kan ik die zondag eigenlijk wel? Even in mijn agenda kijken. Ja. het zou kunnen, dat en dat kan ik afzeggen, ik mis dan wel de voetbaluitslagen en Studio sport, misschien hebben ze in De plantage een extra beeldscherm. Ik bel gewoon op en zeg ik kom alleen als jullie een extra beeldscherm hebben. Wat staat er eigenlijk over reiskosten? Niks. Staat wel mooi als ik daarom niet ga. Er staat niks in over reiskosten, zeg ik dan heel normaal door de telefoon, daar ben ik principieel in, ik wil reiskosten. En ik wil pas na afloop van de uitzending in beeld.