Nu moet ik er toch echt werk van gaan maken, ik weet zeker dat ik een hele goeie kans maak. Ik moet een goed werkplan indienen, niet meer op een lullig blaadje schrijven dat ik een boek over de Noormannen wil schrijven, ik moet in ieder geval een paar mogelijk heden aanbieden, anders ben je niet langer geloofwaardig: «Als het u beter uitkomt kan ik er ook eentje schrijven over iemand die een Lift bedient.» Jonge schrijvers zijn er beter in, lees ik, die «maken een synopsis van hun ‹project› compleet met tijdpad, terwijl oudere auteurs dikwijls volstaan met een kernachtig werkplan». Dit is het natuurlijk, vandaar dat mijn vorige werkplan («Jongen Wil Bij De Revue. Stort Uw Geld Zo Spoedig Mogelijk. Kees.») werd afgewezen. Welke jongere schrijver ken ik? Haast geen een. Ken ik eigenlijk allochtone schrijvers? Even aan mijn vrouw vragen. Nee, we kennen er geen een, in Leeuwarden wonen ze niet, ik ken wel jonge Friese schrijvers. Zijn dat eigenlijk ook alloch tonen? Of ben ik het? Moet ik navraag naar doen.

Of kom ik in aanmerking voor Eregeld? Als Hannes Meinkema, Sybren Polet en Max Dendermonde hem krijgen, dan maak ik ook een kans. Moet je dan eerst gedichten voor de verjaardag van de koningin hebben geschreven? Die heb ik nog wel liggen, even zoeken. «Steeds als er een koetsje rijdt/ denk ik aan u o majesteit.» Maar dat was niet voor haar verjaardag, ik moet dit anders aanpakken. Misschien kom je helemaal niet in aanmerking maar word je voor Eregeld door een Eregeld commis sie aangewezen en ik zit dus niet in die commissie. Hoe kan ik erachter komen wie in de Eregeldcommissie zitten? Nadeel is wel dat je zelf nooit Eregeld krijgt wanneer je in de Eregeldcommissie zit. Ze zien je aankomen. Dus moet ik ten koste van alles zien te voorkomen dat ze mij in de Eregeldcommissie vragen. Het beste is dat ik de komende maanden de telefoon niet meer opneem, mijn vrouw zegt maar dat ik niet in aanmerking wil komen voor de commissie en dat ze niet hoeven terug te bellen, ook niet na achten wanneer het in principe wel beter uit zou komen.

Misschien moet ik solliciteren als nieuw Adviesraadslid bij het Fonds. Mooie advertentie. Even kijken wat het betaalt. Er is een vacatie regeling ( mooi, heb ik nu opgezocht), een voorbereidingstoeslag (voor het lezen van de stukken natuurlijk), reiskostenvergoeding en een algemene onkostenvergoeding. Dit loopt al met al goed op. Moet deskundig zijn in het bespreken van «oorspronkelijk Nederlandstalige literatuur in de genres: proza en literaire non- fictie». Ik heb een goeie kans, ik voel het gewoon.

Esther Jansma zit sinds kort ook in de Adviesraad. Zou zij in de Eregeldcommissie zitten? Ze heeft archeologie gestudeerd, dus je kunt niet weten. Er is een selectiecommissie. Als ik daar nu eens in kwam. Ik zit in de selectiecommissie van de sollicitatiecommissie van Het Fonds, zeg ik dan tegen iedereen. Maar als je in de selectiecommissie zit kun je geen Eregeld krijgen.

Het Schrijvershuis,

blad van Stichting Fonds voor de Letteren, verschijnt 3 x per jaar, Amsterdam 2000, 18 blz.