Omdat ik ook wel eens gelukkig wil zijn, koop ik een paar keer per jaar de Nederlandse Cosmo. Ik las je introstuk en ben het met je eens dat het erg moeilijk is om goed personeel te vinden. Zelf hebben we thuis geen werkster omdat mijn vrouw het schoonmaakwerk doet. Gelukkig hebben wij niet zo veel luxaflex als jij, ik had er nog nooit op gelet maar ik heb nu even gekeken: we hebben helemaal geen luxaflex, we hebben een soort lange plastic bladen die je heen en weer kunt bewegen. Hoe het heet weet ik niet. Ik vraag me nu ineens af of mijn vrouw die ooit heeft schoongemaakt, ik zal het haar straks vragen. Mijn vrouw heeft net als jij een geweldige hekel aan schoonmaken. Meestal loopt ze scheldend door het huis, ik zit dan zwijgend boven te wachten tot het weer voorbij is. ‘Sla het toch een week over’, roep ik wel, ik zal maar niet schrijven wat zij dan terugroept. Jammer dat Willeke bij jou stopte, tja nu moet je het zelf doen, er zit inderdaad niets anders op.


Is er een verandering gaande bij Cosmo? Vroeger ging het er volgens mij om dat de Cosmo-vrouw zichzelf moest zijn, dat was de rode draad van jullie styling zeg maar, en daar werden ook de grote successen mee behaald. Maar nu gaat het er steeds minder om, kreeg ik de indruk. Praten jullie er nog wel over op de redactie, of is dit allang een gepasseerd station? En waarom hadden jullie geen item over Big Brother? Of vonden jullie daar geen Cosmo-vrouwen bij, volgens mij waren ze er wel, ook wel een paar Cosmo-mannen. Gemiste kans, vind ik.


Het leukste van de Cosmo vind ik altijd de quizzen, ik denk zelfs dat ik daarom de Cosmo koop. Mijn vrouw en ik maken ze samen. ‘Ben je een goeie lover?’ ‘Ben je een verlegen flirt?’ ‘Ben je een bitch voor je schoonfamilie?’ ‘Beantwoord de volgende vragen en je weet het, kijk op p. 76 voor jouw eigen score.’ Deze keer vonden wij het onderwerp wel wat gewaagd, maar de laatste tijd gaat het in de Cosmo steeds meer om seks, hebben we gemerkt. Geen punt trouwens. We hebben de orgasme-quiz dus gedaan, en ik bakte er niet al te veel van. Ik was op de hoogte van het meervoudig orgasme (wisten we allebei), ik zat wel flink naast de soorten orgasme, het anaalorgasme kende ik nog niet, ook wist ik niet waarom vrouwen een orgasme krijgen (dat wist mijn vrouw wel) en dat alcohol heel goed is voor het orgasme, dat wist ik ook niet. Raar woord eigenlijk, orgasme, vooral als je het heel vaak achter elkaar zegt. Maar dit terzijde. Ik vond het jammer dat het deze keer alleen een soort weetjesquiz was, ik kreeg geen cijfers. Graag wel weer de volgende keer met score. Van 0-10 punten: je weet wel erg weinig van orgasmen, we raden je aan met je lover erover te gaan praten. Van 10-15 punten: je bent aardig op de hoogte, maar we vragen ons af of je in de praktijk voldoende kennis hebt. Enzovoort. Ik denk dat ik in de groep van 0-10 punten thuishoor.Cosmopolitan, februari 2000, 112 blz., ƒ7,95