Aldeboarn, Allingawier, Anjum, Beers, Britswerd, Burdaard, Burgum, Exmorra, IJsbrechtum,
Janum, Nij Beets, Oudemirdum, Warten, Wergea, Wommels. In deze Friese plaatsen ben ik in elk geval nog nooit geweest. Samen vormen ze een rijtje waar ik graag naar kijk. Hetzelfde geldt voor Bellingwolde, Ezinge, Heiligerlee, Houwerzijl, Lutjegast, Muntendam, Niebert, Noordbroek, Onstwedde, Warffum. Drenthe verleidt me met Dalen, Drouwen, Erica, Gasseltenijveen, Meppen, Vledder en Vries. Wat zou Overijssel kunnen bieden? Ambt Delden, De Lutte, Den Ham, Den Nul, Enter, Goor, Heino, Lattrop, Mander, Ossenzijl, Paasloo, Wijhe. En Geldeland? Ammerzoden, Beneden-Leeuwen, Bronkhorst, Didam, Dinxperlo, Eefde, Erichem, Gelselaar, Halle, Hedel, Heerewaarden, Hernen, Herveld, Keijenborg, Lievelde, Malden, Terschuur, Vorchten, Winssen, Zeddam. Graag had ik ook Poederoijen genoemd, maar Museum Slot Loevestein heb ik al bezocht. Zuid-Holland zorgt voor Geervliet, Giessenburg, Goedereede, Goudriaan, ‘s-Gravenzande, Heinenoord, Klaaswaal, Lexmond, Noorden, Rockanje, Sommelsdijk, Tinte en Wijngaarden. Nu naar Bruinisse, Deischor, Emmadorp, Groede, Hoedekenskerke, Nisse, Ritthem, Zaamslag. Dit Zeeuwse rijtje moet het helaas doen zonder Retranchement en Sint Anna ter Muiden. Twee keer met mijn vader in de auto naartoe gereden. Ik duik Noord-Brabant in. Bakel, Beers bij Cuyk, Boekel, Drimmelen, Heesch, Heeze, Kruisland, Liempde, Megen, Sterksel, Winterle.

Nederland Museumland 2000 eindigt in Limburg. Arcen, Blitterswijk, Cadier en Keer, Dieteren, Eind, Haelen, Helden, Ospel, Sint Geertruid en Vlodrop. Bezoek aan een museum heeft te maken met bezoek aan een plaats en met de wenselijkheid van een bezoek aan een plaats. Bezoek aan een plaats kan te maken hebben met de wenselijkheid van een bezoek aan een museum, maar ook met de plaatsnaam en met de plaats van de plaatsnaam in een mogelijk rijtje. Met de lengte van het mogelijke rijtje, met de mogelijke lengte van het mogelijke rijtje en met andere mogelijkheden. Bezoek aan een plaats heeft zodoende weer te maken met bezoek aan een andere plaats en met mogelijk bezoek aan een mogelijk andere plaats of andere mogelijke plaats. Maar de Giststappermolen in Vlodrop, hoort die wel in hetzelfde rijtje als Limburg in Miniatuur (Sint Geertruid), Bezoekerscentum Mijl op Zeven (Ospel), Oudheidkamer De Moennik (Helden) en Streekmuseum Leudal (Haelen)? Mij spreekt dit rijtje direct al beduidend minder aan dan het mogelijke rijtje van in de gids vermelde plaatsen waar ik nog niet eerder was.

Welke musea worden bezocht door wie, en wie heeft op een of andere manier te maken met rijtjesvoorkeur - voorkeur voor bepaalde lengte van rijtjes, voor klanken, voor geheimzinnigheid, voor herinneringen, voor klinkers en medeklinkers, voor historisch belang, voor het mogelijke, voor herhaling, voor toeval.

Waar wordt het Rijtjesmuseum gevestigd?