‘Ik zorg voor m’n kind deze week’, zegt Emine Bozkurt, europarlementariër voor de pvda. Ze zou eerst met een delegatie naar Guatemala gaan, maar dat werd uitgesteld.

De Tweede Kamer gaat vijf keer per jaar met reces, min of meer in overeenstemming met de schoolvakanties. Het Europees Parlement doet dat alleen in de zomer – de hele maand augustus – en met Kerst en Nieuwjaar – een week of twee. De achterbanweken, een stuk of zes dit jaar (of 28 dagen), kun je dus ‘ook als vakantie gebruiken’, vindt Judith Merkies, ook van de pvda. Zij heeft vorige week de tijd gebruikt ‘om artikelen te schrijven’. Het reglement zegt niks over de achterbanweken. Het zijn de leden zelf die ze ooit hebben ingesteld, begin jaren negentig, om in contact te kunnen blijven met de mensen thuis of deel te nemen aan delegatiebezoeken in het buitenland.

cda’er Lambert van Nistelrooij hield de hele week spreekuur ergens dicht bij huis in Noord-Brabant. Gerben Jan Gerbrandy van d66 was op bezoek bij politici in Azerbeidzjan. Dennis de Jong van de sp heeft de extra tijd ‘ontzettend hard nodig’, zegt hij, om te lezen en mails te beantwoorden. Maar, zegt hij, ‘het wordt zeker door een deel van de leden als vakantie gezien’.

‘Klaplopers heb je overal’, zegt Sophie in ’t Veld van d66. De meesten doen echt wel hun best, zegt ze, ‘maar er zijn er ook waarvan ik denk: waarom ben je hier eigenlijk?’ De europarlementariër is eigen baas, in zekere zin, en heeft een groot deel van het jaar zelf in te vullen. Vrijdagen zijn ook vrij. Het is dringen op donderdagavond in de cafés. En als de baas zegt dat het vakantie is, is het vakantie. Zoals Gerbrandy vorig jaar, nog voor de achterbanweek die voorafging aan de zomervakantie. ‘Politieke jaar afgesloten met interview op UrkFM’, twitterde hij. ‘Vind dat ik nu echt klaar ben voor vakantie!’