Het ‘pleur op’ van de premier werd bestendigd door het ‘idioot’ van de fractievoorzitter. Hij had het over demonstrerende Nederlanders. Daarna werd hij verkozen tot beste debater door de jury van het Nederlands Debat Instituut, die blijkbaar goed had opgelet. Ik ook, en ik kon mijn oren niet geloven.

Toen in Turkije deze zomer een militaire coup het land naar de jaren van militaire dictatuur terug dreigde te sleuren, stonden hier Turkse Nederlanders hun benarde leider met vlaggen te steunen. Zijlstra keek daar ‘met een zekere weerzin naar’. Wat willen deze mensen toch, vroeg hij zich af.

In diezelfde maand juli werd in Den Haag een demonstratie tegen de Israëlische inval in Libanon en Gaza gehouden, met Palestijnse vlaggen. Koerdische demonstranten zwaaiden nog vorige maand met vlaggen om PKK-leider Abdullah Öcalan te steunen. Demonstranten van Oekraïense afkomst zwaaiden in 2014 met Oekraïense vlaggen voor de Russische ambassade. Wie weet waren ze ook nog Nederlander. In 2008 stonden Tibetaanse Nederlanders vanwege Chinees politiegeweld op de Dam met Tibetaanse vlaggen en foto’s van de dalai lama. Vroeg Zijlstra zich steeds af: wat willen deze mensen toch? Dat is toch zonneklaar: hun volk en leider in moeilijke tijden steunen. Alleen bij de Turken zei Zijlstra dat er ‘mensen stonden te demonstreren die trouw zweren aan een autoritaire leider met streng-religieuze trekjes. Dat is echt idioot.’

Gedroegen Tibetanen en Palestijnen zich dus ook idioot?

Idioot? Gedroegen Tibetanen en Palestijnen zich dus ook idioot, is Öcalan niet autoritair, heeft de dalai lama geen religieuze trekjes? Maar alleen tegen de Turken zei Zijlstra: ‘Als je blijft hangen in het verleden, en daarin zeg ik het de premier na: als dat je houding is, ja ga dan naar Turkije.’ Hij sprak niet over onze autochtone hang naar het verleden: Rutte’s ‘erfenis van de Verlichting’, Balkenende’s VOC-mentaliteit, de Canon van de Nederlandse Geschiedenis. Allemaal in orde. Zijlstra bedoelt dat allochtone Nederlanders zich niet zo naar hun buitenlandse verleden moeten keren.

Dat komt inderdaad veel voor. Zoals bij de joden, die nog steeds de val van Jeruzalem in het jaar 70 betreuren, en nu al eeuwenlang ‘volgend jaar in Jeruzalem’ op Grote Verzoendag en Pasen hebben gebeden. ‘Ja, en daarin zeg ik het de premier na: als dat je houding is, ja ga dan naar Israël.’ Ik hoor het Zijlstra nog niet zeggen, en gelukkig maar. Gelukkig mag dat alleen bij Turken. Zo werkt dat bij de VVD. Sommigen zijn idioot als ze bezorgd zijn over een coup in hun vaderland en daarom demonstreren, anderen niet. Sommigen mogen in hun verleden blijven hangen, anderen niet.

Volgens het Verenigde Naties Verdrag tegen Rassendiscriminatie behelst dit ‘elke vorm van onderscheid op grond van etniciteit die tot doel heeft de uitoefening van de fundamentele vrijheden op politiek gebied, op het terrein van de burgerrechten of welk ander gebied dan ook, aan te tasten of teniet te doen’. We hebben dat verdrag getekend omdat dit altijd een vrij land was. Je kon hier altijd verscheidene identiteiten hebben – joods en Nederlands, Fries en Nederlands – zonder tot een keuze gedwongen te worden. Je mag hier met Amerikaanse, Franse, Palestijnse en Israëlische vlaggen zwaaien – of je nu hier geboren bent of niet. Je mocht en mag hier je steun betuigen aan Arafat, Bush, Merkel, Trump, Netanyahu en de dalai lama. Sommigen zijn onfris en anderen geweldig, maar daar oordeelt de overheid niet over en je mag gewoon blijven. De enige die echt niet kan is de voormalige Duitse Rijkskanselier, dat zit in onze geschiedenis. Wil Zijlstra aan deze uitzondering nu Erdogan toevoegen? Wie hem publiekelijk steunt wordt vanuit de VVD met weerzin bekeken, gedraagt zich idioot, en is blijkbaar niet loyaal aan Nederland.

Zijlstra ging vorige week woensdag een grens over, zoals Rutte dezelfde grens vorige maand in Zomergasten was overgestoken. De VVD is bereid sommige (Turkse) Nederlanders wél en andere (Tibetaanse, Palestijnse, joodse) Nederlanders níet in het beklaagdenbankje te zetten. Al deze mensen stonden met een vlag te zwaaien omdat ze zich verbonden voelen met hun volk in moeilijke tijden. Dat mag. Als je dat als volksvertegenwoordiger idioot en weerzinwekkend vindt, als dat je houding is, ja ga dan terug naar Friesland.