Quito – Asiel voor Julian Assange, flirten met Edward Snowden, 23 miljoen dollar voor mensenrechtentrainingen in de VS en nu het aanbod aan 5500 Spaanse leraren om in Ecuador te komen werken: de regering van de populaire president Rafael Correa timmert stevig aan de weg.
Gezocht: vijfhonderd universitair docenten en vijfduizend leraren voor basisscholen. Aanbod: tijdelijk of vast contract. Salaris: tussen de twee- en vijfduizend dollar per maand. Daarnaast kunnen docenten aanvragen indienen voor een toeslag tot duizend dollar voor huur- en voedingskosten. Werkgever: de Ecuadoriaanse regering.
De aankondiging voor de wervingsactie van duizenden docenten kwam afgelopen week van Miriam Aguirre, Ecuadoriaans staatssecretaris voor Onderwijs. Spaanse leraren kunnen zich op de website van het Ecuadoriaanse ministerie van Onderwijs aanmelden. De universitair docenten gaan lesgeven op een nieuwe openbare universiteit in Azogues, in het centrum van Ecuador. Het universitaire onderwijs is gratis.
Volgens Aguirre is het logisch dat het land bij de voormalige kolonisator aanklopt, op zoek naar werknemers. ‘We hebben immers veel gemeenschappelijkheden uit het verleden, niet alleen de taal. En de Spaanse docenten hebben een hoog opleidingsniveau’, volgens Aguirre. Alleen al in hoofdstad Quito heerst momenteel een tekort van twaalfhonderd leraren in het basisonderwijs.
De wervingsactie maakt deel uit van het plan van de Ecuadoriaanse regering om een deel van de honderdduizenden landgenoten die de afgelopen jaren naar Spanje zijn geëmigreerd, naar het Andesland terug te halen. Er wonen 2,5 miljoen Ecuadorianen in het buitenland. Ecuador begon afgelopen april al met een campagne in Spanje om medisch specialisten naar het Andesland te halen; er bestaat een tekort van achtduizend artsen in Ecuador. Inmiddels hebben ruim zestig Spaanse medisch specialisten zich gemeld om in Ecuador te komen werken.
Met de wervingsactie hoopt de Ecuadoriaanse regering het mes aan twee kanten te laten snijden. Terwijl de werkloosheid in Spanje torenhoog is en de economie in het slop zit, groeit in het zich snel ontwikkelende Ecuador de economie met vier procent per jaar en is er een tekort aan specialisten op veel terreinen. Met de voor een groot deel op olie-export gebaseerde economische groei investeert de regering van Rafael Correa miljarden dollars in de aanleg van wegen, verbetering van onderwijs en medische zorg.