Hij benoemde haar tot mede-voorzitter van de Conservatieve Partij en tot minister zonder portefeuille, waarmee ze de eerste moslima ooit werd in een Brits kabinet. Na enkele schadelijke onthullingen over haar verdachte declaratie­gedrag en een verkeerde zakenpartner staat haar positie echter ter discussie. Maar er lijkt nog meer mee te spelen.

De Britse premier beleeft een beroerde lente. De rijksbegroting is uit elkaar gevallen, het Murdoch-schandaal verdwijnt maar niet uit het nieuws en Liberaal-Democratische ministers praten stiekem met de oppositie. In de peilingen staat de Conservatieve Partij er niet best voor. Dat de regering voor een groot deel uit miljonairs bestaat wordt gedoogd, maar incompetente rijkeluiskinderen, daar heeft de kiezer moeite mee. Om een goed woordje voor haar partij te doen nam de welbespraakte, vaak prachtig geklede Warsi, lid van het Hogerhuis, afgelopen maanden bijkans haar intrek in de televisiestudio’s.

Aan de optredens van de 41-jarige immigrantendochter kwam onlangs een einde nadat bekend was geworden dat ze mogelijk heeft zitten sjoemelen met onkosten. Ze had hotel­kosten van 165,50 pond per nacht gedeclareerd, maar in werkelijkheid logeerde Warsi bij een partij­donateur in West-Londen. Deze beweerde geen penny te hebben ontvangen. Het ziet er verdacht uit en de jacht op Warsi is geopend, met name in de rechtse pers. Warsi bleek ook de beschikking te hebben over een eigen pied-à-terre in het Londense Wembley, maar daar zitten sinds een jaar huurders in. Daags nadat onderzoeksjournalisten van The Sunday Times aan de deur hadden geklopt, registreerde Warsi snel deze neveninkomsten. Wat ze niet bleek te hebben geregistreerd was haar meerderheids­belang in een kruidenproducent. Haar zakenpartner bleek ook nog eens een prominent lid te zijn geweest van de radicale, maar nog niet verboden islamitische groepering Hizb ut Tahrir.

Cameron heeft nu een onderzoek naar Warsi ingesteld. Het vreemde is dat hij zijn mediaminister Jeremy Hunt ondertussen de hand boven het hoofd houdt, terwijl deze een kwalijke rol heeft gespeeld bij Murdochs poging om televisiezender Sky over te nemen. Het lijkt erop dat Cameron zijn oren steeds meer laat hangen naar de neoconservatieven binnen de partij, die aan de leiband lopen van Murdoch. Zij wantrouwen Warsi, die kritisch stond tegenover ‘Irak’, niets moet hebben van de oorlog tegen het terrorisme en de bijbehorende ondermijning van burgerlijke vrijheden. Wat dat betreft is de naam van Warsi’s bedrijf wel ironisch: Rupert’s Recipes.