Het Nederlands elftal heeft een wedstrijd gespeeld onder Dick Advocaat en Willem van Hanegem en nu al weten we dat de combinatie van bondscoach en columnist/ deskundige leidt tot botsingen. Na afloop van die wedstrijd, de vriendschappelijke interland Nederland-Engeland op woensdag 10 februari in Amsterdam, mocht ik Dick Advocaat interviewen in het gebruikelijke televisie-interview. Daarin maakte hij ten overvloede duidelijk dat Nederland maar één bondscoach heeft. «Ik ben de enige bondscoach», zei Advocaat, «en Willem is mijn assistent.» Dat antwoord volgde op de constatering bij de laatste training op dinsdagavond in de Arena, die zeer nadrukkelijk werd geleid door Advocaat en waarbij Van Hanegem slechts figureerde. Advocaat liet geen misverstand bestaan over de hiërarchie bij het Nederlands elftal. Vervolgens vroeg ik of hij vond dat twee part timers leiding konden geven aan het Nederlands elftal. «Nee», zei Advocaat, «dat kan niet. Vanaf 1 juni 2002 treedt Willem van Hanegem fulltime in dienst van de KNVB en zelf ben ik vanaf medio 2003 volledig beschikbaar.»

Dus dan stopt Van Hanegem met zijn werkzaamheden als deskundige van Canal+?

«Ja, dat lijkt me duidelijk. Zo heb ik het met Willem afgesproken en ik neem aan dat het contract zodanig is opgesteld. Kijk, ik was niet bij de contractonderhandelingen tussen Willem en de KNVB, ik weet ook niet wat hij verdient, maar ik neem aan dat het contract is opgesteld conform de afspraken die ik met Willem heb gemaakt.»

En toen verscheen de column van Willem van Hanegem in het Algemeen Dagblad. In feite werd Advocaat daarin voor leugenaar uitgemaakt, want Van Hanegem begreep niet waar Advocaat op doelde toen hij op tv zei dat Willem moest stoppen bij Canal+. Daar was nooit over gesproken, scheef Van Hanegem, en bovendien was er maar één die dat bepaalde en dat was hij zelf. Het leuke van die column is dat hij impliciet aantoont dat het niet kan, de combinatie bondscoach-columnist. Tenzij de heren hebben afgesproken dat ze via de column van Willem gaan bakkeleien over hun onderlinge verhoudingen, dat Willem via zijn column commentaar geeft op de beslissingen en uitspraken van zijn baas. Maar dan wil ik ook alles weten.