Men vertrouwt de informatie niet. Aanleiding is het feit dat de woordvoerder van de voorlichtingscampagne ook lid bleek te zijn van de zogenaamde ‘Groupeuro’. Deelnemers van de Groupeuro hebben een contract ondertekend waarin ze beloven zich louter lovend over de euro uit te laten. In Nederland is onder meer werkgeversvoorzitter Blankert lid van de Groupeuro. Dezelfde Blankert zit ook in het Nationaal Forum voor de Introductie van de euro, de ‘neutrale’ Nederlandse voorlichtingscampagne, die afgelopen week overal adverteerde met een (gratis!) euro-informatiepakket. Helemaal niet erg, vindt de FNV. Laat staan dat FNV-voorzitter Stekelenburg zou overwegen het Forum te verlaten.
De Oostenrijkse vakbeweging heeft gedreigd zich überhaupt tegen de Emu te keren als in het Verdrag van Amsterdam geen hoofdstuk komt over werkgelegenheidsbeleid.
Maar zo is de FNV niet. ‘Je hebt best kans dat onze achterban eind mei op het congres vindt dat we ook zulke voorwaarden moeten stellen, maar dat doen wij niet’, laat de FNV-woordvoerder weten. ‘Wij vinden dat je in Europa zo niet met elkaar om moet gaan.’
Het Europees Parlement is zeer verbolgen over de extra afspraken die de Europese ministers van Financiën onlangs maakten in Noordwijk. Het gaat allemaal over het zogenaamde stabiliteitspact, waarin bepaald wordt dat de landen die straks meedoen aan de Emu, beboet worden als hun begrotingstekort hoger is dan drie procent. Eerder spraken de ministers af dat de Europese boete zou afhangen van de economische situatie van het betreffende land. In Noordwijk is dit idee vrijwel verlaten: een te hoog tekort betekent een boete, punt. Zowel de nationale parlementen als het Europarlement krijgen over deze extra bepaling niks te zeggen. Socialistisch Europarlementariër Alman Metten hoopt zijn christen-democatische collega’s zo ver te krijgen dat het hele Europarlement de Emu gaat traineren als de ministers niet op hun schreden terugkeren.
En dan nog even dit. Afgelopen zaterdag meldde De Telegraaf dat er een oplossing was voor de zwervers die door de Top van het Frederiksplein verdreven worden. De gemeente gebeld om te horen naar welk opvanghuis ze mogen. Het blijkt een misverstand. De zwervers mogen in juni helemaal zèlf kiezen naar welk plein ze verhuizen.