Vluchtelingen uit heel Afrika komen naar Libië, in de hoop vanaf daar de oversteek te kunnen maken naar Europa. In een Libisch kamp zitten momenteel zo’n vierduizend vluchtelingen afkomstig uit Eritrea, Somalië, Ethiopië en Soedan. Maar niet voor lang. Binnenkort worden ze overgeplaatst naar Rwanda; dit maakte de VN-vluchtelingenorganisatie bekend na het sluiten van een deal met dat land.
Wat er met al deze overgeplaatste vluchtelingen in Rwanda zal gebeuren is nog onduidelijk, maar voor 607 van hen gloort er hoop. Noorwegen heeft besloten om er zeshonderd op te nemen. Zweden is uitgekomen op het wonderbaarlijke aantal van zeven. In principe goed nieuws, maar wat zou er gebeuren met de rest, de overgebleven 3393? En hoe kies je er 607 uit?
In het vluchtelingenkamp in Rwanda lopen binnenkort VN-medewerkers rond die voor vierduizend mensen gaan bepalen hoe hun toekomst eruitziet. 607 zullen horen dat ze binnenkort in Noorwegen of Zweden mogen gaan leven, 3393 zullen concluderen dat zij voorlopig in Rwanda blijven. ‘O, zei ik Zweden, nee ik bedoelde Noorwegen, je gaat in Noorwegen wonen.’
In de St. James’ Kerk in Londen is er momenteel een tentoonstelling van schilderijen gemaakt door vluchtelingen uit het beruchte kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. De opbrengst zal gaan naar het Hoop Project, een organisatie die de waardigheid van vluchtelingen probeert te verbeteren. Een van de schilderijen, gemaakt door de Afghaanse Razieh Gholami, toont vluchtelingen op het strand die door grote handen – met nagels versierd met de vlaggen van de 28 EU-lidstaten – terug in de zee worden gekatapulteerd.
Een ander schilderij toont twee benen met voetbalschoenen en een voetbal waarop letters het woord refugee vormen. De kunstenares, Senait Moges uit Ethiopië, probeert hiermee te laten zien dat ze zich deel voelt van een politiek spel waar ze zelf geen invloed op heeft, vertelt het bijschrift. Het Hoop Project heeft nobele ambities, maar het is lastig om een herstel van waardigheid te bewerkstelligen als je geen beslissingsbevoegdheid hebt over je eigen leven. Zo moet het voelen om nummer 608 te zijn.
Het totaalaantal getelde doden en vermisten in de eerste dertien dagen van 2020 op de Middellandse Zee was volgens het Missing Migrants Project (IOM): 22