Baklava, döner kebab, oliebollen, pizza, kibbeling, patat en broodjes beenham: de centrale boulevard op de Bazaar in Beverwijk is een aaneenschakeling van eettentjes. Een medewerker van de shoarmatent die mensen naar binnen probeert te lokken heeft maar af en toe succes. Is het de overdaad? De crisis, denkt hij. ‘Het klinkt raar, maar het is net alsof de mensen minder eten.’ In de vettige walmen zijn borden zichtbaar met teksten als ‘Merkkleding 90% korting’ en, bij het toilet, ‘Feesie: plassen bij Keesie’.
De markthallen langs de boulevard zijn vol van geluid. Muziek van René Froger, een jongen laat zijn op afstand bestuurbare helikopter over de hoofden van bezoekers zoemen, speelgoedhonden blaffen elkaar in een plastic bak de oren van de kop. ‘Goedkoper dan op Tell Sell!’ roept een verkoper van dweilen en moppen. De Marokkaanse groenteman snijdt een mango aan ‘speciaal voor jou’, zijn stem echoot door de ruimte: ‘Eén euro, één euro, één euroooo!’
Het is zondag. Mensen zwermen uit over het terrein, rond een uur of twee begint het echt druk te worden. De bijnaam Zwarte Markt stamt nog uit de vroege jaren tachtig, toen er voornamelijk tweedehands en antiek verkocht werd. Nu is het aanbod zo uitgebreid dat een middag niet genoeg is om alles te bekijken. Er zijn stalletjes met alle soorten kruiden die je kunt bedenken, er is een winkel met alleen Russische etenswaren met onbegrijpelijke etiketten, er is een oriëntaalse supermarkt en een grote hal met alles voor je computer. Je kunt hier Marokkaanse asbakken vinden, gewatteerde jassen, speelgoed op batterijen en schoenen voor tien euro. Om de hoek bij de tatoeëerder zit een hele rij nagelstudio’s.
Verkoper Salem werkt in een kleine juwelierswinkel in het goudstraatje. ‘Ik krijg klanten uit heel Nederland, maar ook uit België en Duitsland, en zelfs Amerikanen die hier op familiebezoek zijn’, vertelt hij. ‘Vaak zoeken ze een cadeautje voor een speciale gelegenheid en dan kopen ze hier bijvoorbeeld een ring of een armband.’
‘Het is een uitje’, zegt Mehmet. Hij zit met zijn vrouw en twee dochters in de zon voor de Oosterse Markt. ‘We komen uit Gelderland. Eerst doen we boodschappen bij de Bazaar en daarna gaan we naar het strand.’ De hallen van de Oosterse Markt zijn de enige die gratis toegankelijk zijn, toegang tot de rest van het terrein kost 2,25 euro. Mehmet neemt een hap van zijn Turkse pizza en zegt: ‘Ik vind het jammer dat het duur is.’ Hij blijft buiten de hekken.
In de loop van de middag komt iedereen op de boulevard weer bij elkaar. De nerd naast de koopjesjager en de modebewuste meisjes naast een chinees echtpaar met tassen vol groenten die bijna niemand anders kent. Het slenteren langs de overweldigende hoeveelheid marktkramen wordt even onderbroken.
‘Zullen we nog even…’ begint een vrouw voorzichtig. ‘Ik ben moe, ik wil naar huis’, zucht haar man.