Een fascistisch bolwerk wordt eindelijk ontruimd

Rome – ‘Elke vorm van reorganisatie van de ontbonden fascistische partij is verboden’, staat in de Italiaanse grondwet van 1947. Toen Italië na de Tweede Wereldoorlog van koninkrijk een democratische republiek werd, kenden de founding fathers van de republiek het gevaar van de ‘zwarte ziel’ die ook na de oorlog onderhuids smeulde en benoemden ze het fascisme specifiek in de grondwet. Dat nooit meer.

Maar onder wetten valt altijd uit te komen, zeker in Italië. Als je het bijvoorbeeld niet ‘fascisme’ noemt maar ‘Casa Pound’, naar de Amerikaanse dichter Ezra Pound (1885-1972), een groot bewonderaar van Mussolini die zich opwierp als officiële artiest van de fascistische dictatuur. Ezra Pound lag al 36 jaar begraven op het kerkhof van Venetië toen de organisatie CasaPound de kop opstak. In 2008 stond het ineens in een fascistisch lettertype breeduit over de gevel van een ongebruikt gebouw van het ministerie van Onderwijs: ‘CASA POUND’. Het gebouw aan de Via Napoleone III ligt rechts van het Stazione Termini en werd in 2003 gekraakt door een vol getatoeëerde, agressieve bende die zich dit centraal gelegen prachtgebouw toe-eigende onder het mom van sociale betrokkenheid. ‘Het eerste sociale centrum van fascistische inspiratie’, stond boven de eerste perscommuniqués, waarin een vage verdediging van ‘de armen en de vertrapten’ naadloos overvloeide in de verdediging van het zuivere Italiaanse ras.

Wat daarmee bedoeld werd, zagen we de afgelopen zeventien jaar. Overal waar volkshuisvesting beschikbaar werd gesteld voor Roma-families of immigranten, doken de knokploegen van CasaPound op. Steeds agressiever, zoals tijdens de veldslagen in de Romeinse achterstandswijken Torre Maura en Casal Bruciato vorig jaar. Want de verdediging van de armen en vertrapten van CasaPound gold alleen voor de Italianen.

Na de zoveelste actie waarbij de burgemeester van Rome Virginia Raggi persoonlijk werd geschoffeerd, is nu eindelijk besloten tot de ontruiming van het gekraakte pand. Het zal, volgens Simone Di Stefano, de woordvoerder van CasaPound, ‘de definitieve veldslag tussen de juisten en de staat worden’. Zeventien jaar lang konden ze er ongestoord wonen, achttien families, zeventig personen, onder wie zelfs ambtenaren van de gemeente Rome en van de regio Lazio. Zeventien jaar lang is gas, licht en water niet betaald, maar gratis verstrekt. De schade voor de staat bedraagt 4,6 miljoen euro.