Never Rarely Sometimes Always

Vandaag: films en series die eerder in De Groene werden besproken of op onze website werden getipt, plus één gloednieuwe tip.

Film: Corpus Christi

Bartosz Bielenia speelt de rol van Daniel, een jonge crimineel die zich voordoet als priester op het Poolse platteland. Zijn passie en levenslust verstommen de dorpelingen die worstelen met verdriet na een auto-ongeluk waarbij zeven jonge mensen zijn overleden. Maar of zijn geloof authentiek is – als kerkelijke is hij nep – is de vraag in Corpus Christi van Jan Komasa, een jaar geleden genomineerd voor de Oscar voor beste buitenlandse film.
Lees de recensie van Gawie Keyser – https://www.groene.nl/artikel/babbelen-met-god
Te huur bij Picl – picl.nl/films/corpus-christi/

Serie: Mrs America

Als Mrs America iets voelbaar maakt, is het wel die euforie van een nieuwe gezamenlijkheid, het ontdekken van elkaars onvermoede kracht en de gedeelde verontwaardiging over eeuwenoude onderdrukking, ingesleten patronen. Het is bijna onmogelijk om niet acuut heimwee te krijgen naar de jaren zeventig, zo onverhoeds bruisend, heerlijk en fysiek aantrekkelijk worden die in negen afleveringen in beeld gebracht. En wat een genot om naar dat vrouwengedoe te kijken in die typisch vrouwelijke domeinen: voor de spiegel op de toiletten, onder de droogkap bij de kapper, rond de tafel in de keuken, dansend en drinkend in het Guggenheim. Vooral natuurlijk ook omdat die vrouwelijke gezamenlijkheid zo’n levend en weerbarstig ding is dat ook zomaar weer aan splijting ten onder kan gaan, de ene vrouw is de andere niet tenslotte.
Lees de recensie van Marja Pruis – https://www.groene.nl/artikel/ladida-leven-of-strak-gekapt
Te zien via Ziggo

Film: La vérité

In La vérité, de eerste Franse film van de Japanse filmmaker Hirokazu Kore-eda (Shoplifters), zien we vedette Catherine Deneuve in de rol van vedette Fabienne. Deze actrice op leeftijd, die net haar memoires heeft opgetekend, is een klassieke diva: narcistisch, emotioneel afstandelijk en achteloos bitchy. Een vrouw die je vernietigt met een oogopslag.
Lees de recensie van Basje Boer – https://www.groene.nl/artikel/schaduwverhaal
Te huur bij Picl – picl.nl/films/la-verite/

Film: Never Rarely Sometimes Always

Een van de beste films van 2020 is het gevoelige drama Never Rarely Sometimes Always, en met de recent opgelaaide discussie rond abortus is de film actueler dan toen hij afgelopen zomer in de bioscoop draaide. In Never Rarely Sometimes Always zien we alle opeenvolgende stappen die een zeventienjarig meisje uit Pennsylvania moet zetten als zij zonder betrokkenheid van haar ouders een ongewenste zwangerschap wil laten afbreken. Regisseur Eliza Hittman vertelt het verhaal van Autumn met veel bedachtzaamheid en inlevingsvermogen, maar tegelijkertijd ook uiterst matter-of-factly. Ze neemt de kijker mee in het proces, van de eerste zwangerschapstest bij een weinig objectieve arts tot de gesprekken in de abortuskliniek in New York, en maakt op die manier inzichtelijk hoe absurd het idee is dat vrouwen abortus als een “feestje” zouden beschouwen. Maar Never Rarely Sometimes Always werkt ook los van de belangrijke boodschap; de film is ontroerend, subtiel, gelaagd, en zit vol prachtige kleine momenten. Hij gaat niet alleen over obstakels en onrecht, maar vooral ook over warmte, vriendschap en medemenselijkheid.
Basje Boer
Te huur bij Pathé Thuis

Tv-film: Afua

Centraal heet de opvolger van het One Night Stands-project. Bekijk vooral het prachtige Afua over een elfjarig Rotterdams-Nigeriaans meisje dat uit de Efteling-bus voor het schoolreisje wordt gezet omdat mama niet heeft betaald. Boos gaat ze het grote station in en wordt opgenomen in een veelkleurig groepje oudere pubermeiden.
Walter van der Kooi
Te zien op de website van de VPRO – https://www.vpro.nl/programmas/centraal/aflevering-2.html