Formafantasma

De cultuursector is tot nader orde gesloten en achter de dichte deuren van theaters, musea en bioscopen hoopt de kunst zich op. Er zijn opera’s en toneelstukken waarvoor maanden gerepeteerd werd, maar die vooralsnog niet in première kunnen gaan. Complete tentoonstellingen die ongezien blijven, films die op de plank belanden. En dat in een tijd waarin de roep om kunst luider lijkt te klinken dan ooit tevoren. Daarom tippen wij de beste cultuur voor de thuisblijver. Kunst die alsnog in première gaat, maar dan online, virtuele rondleidingen door musea, spontane optredens op Instagram en een enkele all-time favourite van een van onze kunstcritici.

Vandaag de tips van Thomas Heerma van Voss, Roos van der Lint, Walter van der Kooi, Rosa van Gool en Joke de Wolf.

1. Better Call Saul

Het is jammer dat er in ieder stuk over de serie Better Call Saul wordt vermeld dat het een spin-off is van Breaking Bad, want dit verhaal over de gehaaide advocaat Saul Goodman heeft een andere, veel kalmere toon dan zijn voorganger – en staat inmiddels volwaardig op zichzelf. Momenteel verschijnt er wekelijks een aflevering van seizoen 5 en de serie lijkt alleen maar beter te worden: we zien hoe Goodman zich handig door alle kleine mazen van de wet beweegt, hoe hij de meest krankzinnige pleidooien en plannen van de grond krijgt; een serie om te koesteren, juist ook vanwege het soms amodieus lage tempo. (THvV)
Better Call Saul, seizoen 5, wekelijks op Netflix

2. FormaFantasma

FormaFantasma is een Italiaans designduo (Andrea Trimarchi en Simone Farresin) dat werkt vanuit Nederland en zich bezighoudt met de ecologische en politieke dimensies van design. Momenteel hebben zij een tentoonstelling in de Serpentine Gallery in Londen, maar geen mens die haar daar kan zien, en daarom staat gedurende één week hun prachtige nieuwe film Quercus online. We zien een zogenaamde ‘Lidar’-scan van een bos in Virginia, VS, en dat bos spreekt tot ons, in een taal geschreven door filosoof en botanist Emanuele Coccia. Vooruitstrevende technologie met een diepmenselijke boodschap. (RvdL)
Te zien via e-flux. Tot en met 31 maart, maar er volgt meer

3. One Night Stand

In het archief van One Night Stand, tv-spelen van veertig minuten, zitten tussen de 102(!) films juwelen die velen nooit gezien zullen hebben. Hier zomaar vier van de oudsten. Maite Was Here (2009) van Boudewijn Koole, met het debuut van actrice Abbey Hoes. Ontroerend, volstrekt onsentimenteel verhaal over pubermeisje met hersentumor. Anvers (2009) van Martijn Maria Smits. Sociaal-realisme in de Antwerpse onderklasse. Entre nosotros (2011) van Paloma Aguilera Valdebenito. Chileense vluchtelingen in Amsterdam vieren een feestje. Pijnlijk en prachtig. Cabo (2012) van Ivan Barbosa. Kaapverdiaanse Rotterdammer, arts-in-opleiding, komt in problemen door de liefde. (WvdK)
Te zien via npo3.nl

4. You’re Dead to Me

Wie de actualiteit wil ontvluchten, moet in het verleden zijn. Elke aflevering van deze podcast van BBC4 ontvangt historicus en presentator Greg Jenner een collega – dé specialist op het gekozen onderwerp – en een komiek aan tafel. Het drietal neemt je mee naar personen, koninkrijken en plaatsen waar je nog nooit van gehoord hebt. Want wie kent Mansa Moussa, vermoedelijk de rijkste man die ooit geleefd heeft? Andere afleveringen geven juist bij bekende historische personen – Jeanne d’Arc, Lord Byron – een compacte inleiding met antwoorden op alles wat je na je eindexamen nooit meer durfde te vragen. Levert gegarandeerd interessante feitjes en leuke verhalen op voor bij de virtuele borrel. (RvG)
Te beluisteren via de BBC

5. Madelen

De website Madelen is zojuist gelanceerd en de eerste drie maanden gratis. Het is een schatkamer van de Franse tv-archieven. Met, naast filmklassiekers als Masculin féminin, Hiroshima mon amour en Paris, Texas ook een aparte afdeling beeldende kunst. Met bijvoorbeeld de documentaireserie L'art et les hommes over de kunst en de kunstenaars van Montparnasse. Hoor Man Ray praten over zijn vriendschap met Duchamp en Picasso, zie Giacometti rokend in zijn atelier vertellen over zijn werkritme, en zie de maker van de serie, Jean-Marie Drot, worstelen met de vraag hoe een realistisch beeld de schetsen van het leven van de jong gestorven Modigliani. (JdW)
Te zien op madelen.ina.fr