Donnie © maradonnie.com

Effectieve en slimme marketing, anno 2019 dus ‘viraliteit’: laat dat maar aan rapper Donnie over. Toen vorige week zijn derde album verscheen en tegelijk de clip van single Barry Hayze, bleek dat in die clip talloze BN’ers, van Frans Bauer tot Giel Beelen, zichzelf hadden uitgedost als Donnie. Dat bleek trouwens nog verrassend eenvoudig: zet een pruik op van lang, sluik, rossig-blond haar, en je bent een Donnie, al ben je 25 jaar ouder en heet je Martin Koolhoven. Goed bedacht, want de boodschap was uiteraard ook: wij zijn allen Donnie, of we nu Stella Bergsma heten en schrijven of Arjen Lubach en presenteren. Donnie, rapper van ons allemaal, van krachtwijk tot kartel. Donnie is een wonderlijk fenomeen: al verkoopt hij Paradiso uit en stond hij de afgelopen jaren op alle grote festivals, hij blijft voelen als een undergroundartiest.

De carrière van de Amsterdamse rapper is vanaf zijn eerste mixtape vijf jaar geleden nauw verbonden met leden van De Jeugd van Tegenwoordig. Zowel Willie Wartaal als Vjèze Fur komt langs op dit album, en De Jeugd-lid Bas Bron, verantwoordelijk voor het geluid van de band, produceerde ook dit Door Het Licht. Dat is eigenlijk altijd goed nieuws: Bron is niet alleen een avontuurlijke geluidstovenaar, ook ongein blijft muzikaal klinken met Bron achter de knoppen.

En Donnie houdt van knipogen, al ligt daar vaak een verrassende melancholie onder. Alleen al die opnamen van de monoloog van een Amsterdamse alcoholist waar Kwijt mee eindigt: met een gebroken stem zegt de man: ‘Je kan beter je stem kwijt zijn dan je doekoe, weet je wel. Want als je je doekoe kwijt bent, dan kan je ook geen glühwein bestellen.’

In de ballad Koek En Ei schippert Donnie tussen het huiselijk leven van eenpansgerechten en de verleidingen van het plein. Vertwijfelde levenswijsheid van een Amsterdamse mid-twintiger, met Hazes uit zijn speakers en de levenswijsheden van Shaffy in zijn achterhoofd: ‘Het leven is meer dan op vakantie gaan en neuken’. Typisch Bron: de gierende gitaarsolo die door de funk van het nummer snijdt. De geest van Prince waait even voorbij. Geweldige ambivalentie zit in de heerlijk onderkoelde single Barry Hayze: Donnie zingt dat hij moeite heeft zich in anderen te verplaatsen. Maar: ‘Ik liet tranen bij Terminator 2’ (…) ‘toen ’ie in het lava ging/ Met zijn duim omhoog’.

De passage over de clubs in Scheveningen waar ze ‘geen negers’ binnenlaten, wordt gezongen door Willie Wartaal. In de clip is het Giel Beelen, die de zin ‘Tenzij ze door de schoorsteen klimmen’ playbackt. Ironie, een knipoog, een alternatieve straf na zijn opmerkingen over Sylvana Simons? Wie zal het zeggen. Niet Donnie zelf. Die zingt:

‘Het leven is één grote zeepbel. Je moet het invullen als een open vraag.’

Donnie – Door Het Licht (Topnotch). Donnie speelt 11 april in TivoliVredenburg, Utrecht, 19 april in De Oosterpoort, Groningen en 11 mei in 013, Tilburg