Tepoztlán - Doordeweeks slaapt het Mexicaanse bergdorpje Tepoztlán. Alleen een luidspreker op het dak van een oude kever verstoort de stilte om de laatste tortilla-aanbieding aan te kondigen. Wegens een vermeend epicentrum van magnetische velden wonen er in Tepoztlán naast Mexicanen ook veel hippies en allerhande spirituelen van over de hele wereld. In het weekend stroomt het dorp vol met dagjesmensen uit de nabijgelegen Mexicaanse hoofdstad. Met grote bekers bier in de hand en mp3-spelers op speakerstand proberen zij een Azteekse tempel te beklimmen.
De gang van alledag in Tepoztlán contrasteert diametraal met het drama dat zich nog geen twintig kilometer verderop afspeelt. Cuernavaca - waar Malcolm Lowry zijn Under the Volcano schreef - is in korte tijd veranderd van ‘De stad van de eeuwige lente’ in een slagveld. Sinds de dood van de leider van het machtige Beltran-Leyva-kartel is het er mis. Eind 2009 werd de kartelbaas door een groep mariniers omgelegd, waarna er een machtsvacuüm ontstond. Het aantal moorden, ontvoeringen en het gevoel van onveiligheid bij de inwoners nam hand over hand toe.
Op de hobbelige straatjes van Tepoztlán is alles echter pais en vree en is er meer kans een opdringerige auralezer tegen het lijf te lopen dan te moeten wegduiken voor een kogelregen. Hoe dit kan? Tepoztlán is natuurlijk niet zoals de grote stad Cuernavaca een strategisch en gewild overslagpunt voor de drugssmokkel. Maar volgens sommige bewoners is de reden vooral de bescherming van de god Tepoztecatl. Wat waarschijnlijk meespeelt is het feit dat de bewoners faam hebben verkregen om het doppen van hun eigen boontjes: een paar jaar geleden blokkeerden zij met succes de plannen van een projectontwikkelaar die een grote golfbaan wilde aanleggen. En vorig jaar zetten boze burgers de politiechef af na een toename van kleine criminaliteit. De toeristenindustrie heeft bovendien voor relatieve welstand in het dorp gezorgd en mede hierom is de autoriteiten er veel aan gelegen dat deze toeristische trekpleister niet in de frontlinie van de drugsoorlog terechtkomt.
De extreme tegenstelling tussen het paradijsachtige Tepoztlán en het gewelddadige Cuernavaca is illustratief voor het gefragmenteerde hedendaagse Mexico: de economie groeit en toeristen overspoelen de populaire stranden van Cancún en Los Cabos. Tegelijkertijd trekt de drugsoorlog diepe sporen. En zo kan het zijn dat vlak bij een luxe vakantieresort of een tempelcomplex, aan een viaduct over een van de nieuwe snelwegen van president Calderón, een paar opgeknoopte lichamen bungelen.
In de wereld
Een hippiedorp naast een Mexicaanse vulkaan
Uit: De Groene Amsterdammer van
www.groene.nl/2011/38
www.groene.nl/2011/38