Volgens de laatste peilingen is zo’n veertig procent van het electoraat zwevend, met name jongeren. Om die aan zich te binden twitteren de kandidaten erop los en richten zich in gammele YouTube-presentaties tot jonge potentiële kiezers. Maar campagne voeren blijkt een kunst; de jongeren laten zich niet zomaar overtuigen.

Het voorlopige hoogtepunt in de presidentiële race was het rechtstreeks uitgezonden verkiezingsdebat van vorige week donderdag. Egyptenaren door het hele land zaten gekluisterd aan de buis terwijl twee van de vier grootste kanshebbers het tegen elkaar opnamen. Oud-minister van Buitenlandse Zaken onder Moebarak en voormalig hoofd van de Arabische Liga Amr Moussa nam het in een slopend debat op tegen ex-Moslimbroeder Abdel Moneim Abou El-Fotouh. Vier uur lang, van tien uur ’s avonds tot twee uur ’s nachts, konden beide heren hun visie uiteenzetten en elkaar het vuur na aan de schenen leggen op de nationale tv.

Het gehoopte spektakel bleef uit. Wat presentator Yosri Fouda aankondigde als ‘een historische avond, mogelijk gemaakt door het bloed van de martelaren en het leed van de gewonden [van de revolutie]’ werd een eindeloze poging zo min mogelijk kiezers te vervreemden.

Moussa, de seculiere kandidaat met ervaring in de internationale politiek. Abou El-Fotouh, het oppositielid dat zo veel geleden heeft onder het regime van Moebarak. De stellingen werden direct betrokken en gedurende de avond niet meer verlaten. Beide heren benadrukten het belang van religie, stabiliteit en economische ontwikkeling en presenteerden zich als een frisse wind en een breuk met het verleden. Maar de zwevende jeugd leek niet overtuigd en reageerde vernietigend op de diverse sociale media. De twee kemphanen waren volgens Egyptische tweeps niet inhoudelijk en alleen maar bezig de reputatie van de ander te besmeuren. Veelzeggende tweet: ‘Meest interessant van het eerste presidentiële televisiedebat is dat velen nu overtuigd zijn om op geen van beiden te stemmen.’