Beatrix: Achttien parels aan haar kroon, 31 januari 1956. Mijn vader had die dag een tv-toestel gekocht in verband met de Olympische Winterspelen in Cortina d’Ampezzo. Ter gelegenheid van Beatrix’ achttiende verjaardag werd op 31 januari 1956 een documentaire uitgezonden met deze titel. Wij zaten volmaakt gelukkig naar het nieuwe wonder te kijken. Ons geluksgevoel verdiepte zich toen we achterom keken en in de vrieskou drie mensen op de stoep zagen staan meekijken. (J. Boudewijn, Voorburg)

Reclame: Al in mijn prilste herinneringen: de ster-reclame! Petje Pitamientje, Cora van Mora, Twee kleuren in een pottie, ‘Ik heb een man een zoon en een ho-ond’… Tekenend voor de tijd waarin we leven, jeugdherinneringen gekoppeld aan tv-reclame. (Klaas Backx, Amsterdam)

Pindakaas: Tv is een voortdurende bron van ergernis vanwege de botsing tussen wat het medium had kunnen zijn en wat het geworden is. In 1997 keek ik naar de avondfilm van rtl4, L’été meurtrier (1983) met Isabelle Adjani. De befaamde badscène werd ruw onderbroken voor Calvé-pindakaas-reclame. Binnenkort is het tien jaar dat ik (1) geen rtl4 meer kijk en (2) geen producten van Calvé meer koop. Zo diep zit het. (Aart Brouwer, Steenwijk)

Kruisje 1: De Elfstedentocht van 1997. In de huldigingsbeelden van die tocht zit een close-up-shot van mijn vader, die de gewoonte heeft om emotioneel te worden bij belangrijke sportmomenten. Ook nu weer: terwijl de muziek aanzwol biggelden de tranen over zijn wangen. Dat beeld werd een weeklang de godganse dag uitgezonden en later ook nog in het televisiejaaroverzicht. Mijn broertje en ik hebben hem daar minstens een jaar mee gepest. (Stefan Kuiper, Groningen)

Kruisje 2: De Elfstedentocht van 1997. Tom Egbers interviewt ‘Rudi’, die te laat in Dokkum is aangekomen en dus zijn Elfstedenkruisje niet zal krijgen. Rudi is in tranen: hij wilde dat kruisje voor zijn nog ongeboren kind. ‘Dan schaats je ’m toch volgend jaar weer!’ zegt Egbers, bête. ‘Maar dan is mijn vriendin niet meer zwanger!’ antwoordt Rudi. (Hubert Smeets, Amsterdam)

Naar bed: ‘De “uit”-toets van het tv-toestel.’ (Piet Kleerebezem, Assen)

De aardigste inzending is van mevr. Fredy Berkelder. Wij belonen haar met een cd-box met het complete oeuvre van Van Kooten en De Bie.

  1. Peyton Place

Volgens mij de ‘moeder’ van alle soaps. Als zwangere 26-jarige vond ik het destijds (1966!) spijtig dat ik dat moest missen vanwege de bevalling. Ik was toen vooraf niet op de hoogte dat die serie nog wel anderhalf jaar zou lopen. Zie nu nog dr. Rossi voor me en Constance in haar boekwinkel. Daarna nooit meer een soap bekeken!

  1. Brideshead Revisited

Prachtig en geweldig spannend met al die broeierige en onderhuidse spanningen!

  1. Interview van Hella Haasse met koningin Beatrix

Bewonder beiden zeer.

  1. O Amor natural, documentaire van Heddy Honigmann

Geweldig hoe zij die oudere mensen aan het vertellen kreeg over vrijen en liefde. Er werd ook nog in gedanst en daar kan ik nog wel eens heimwee naar hebben – die toegestane intimiteit met een vreemde man of jongen in wiens armen je rondzwiert.

  1. Oud geld van Maria Goos

Daar is al veel lovends over gezegd en daar heb ik eigenlijk niets meer aan toe te voegen.

De Groene Amsterdammer Eeuwige Televisie-Top 5

  1. Van Kooten en De Bie / Het Simplistisch Verbond

Het meest genoemd en het hoogst gewaardeerd. Speciale vermelding kregen de Positivo’s (‘Onze God is de Beste!’) en de uitzending in de rust van Nederland-Schotland, WK voetbal 1978



  1. Wim Kayzer

Vier titels, waaronder Een schitterend ongeluk, Van de schoonheid en de troost

  1. Arjan Ederveen: 30 Minuten (1995-1997).

Speciale vermelding: Geboren in een verkeerd lichaam en Fout in ‘45 (1995), met Albert Mol als tandeloze oude vrouw. Regie: Pieter Kramer

  1. (ex aequo)

Diogenes

Was er, zoals bij Van Kooten en De Bie, één paraplunaam voor alle vpro-documentaires, dan waren die zonder twijfel hoger geëindigd

Zomergasten

Speciale vermelding: de afleveringen met Ayaan Hirsi Ali, Kristien Hemmerechts en Gerardjan Rijnders

Best of the rest: Jiskefet (speciale vermelding: Kerst bij Theo en de persiflage op het boekenprogramma van Maarten ’t Hart) en Freek de Jonge (speciale vermelding: De Komiek).

Subklassementen

Televisie als venster op de wereld

  1. Aanslagen New York / Washington, 11 september 2001

  2. Vrijlating Nelson Mandela, 1990

  3. Moord op Pim Fortuyn, 2002

  4. Inval in Praag, 1968

  5. (ex aequo) Val van de Berlijnse Muur, 1989; dood van prinses Diana, 1995

Kinderprogramma’s

  1. Klokhuis (nps)

  2. Pipo de Clown (Vara)

  3. Zaai (vpro)

  4. Dappere Dodo (kro)


  1. Q en Q (kro)

Drama

  1. Brideshead Revisited

  2. Twin Peaks

  3. Heimat

  4. Peyton Place

  5. Schipper naast Mathilde (brt, 1955)

Beste Nederlandse Drama: Zwarte sneeuw en Oud geld

Interview(er)s

  1. Zomergasten

  2. Wim Kayzer, Een schitterend ongeluk, Van de schoonheid en de troost

  3. Sonja Barend

(speciale vermelding: de aflevering met Karel Appel)

  1. Han Reiziger

(speciale vermelding: interview met Yo Yo Ma)

  1. (ex aequo)

Mies Bouwman, (Mies en scène)

Speciale vermelding: interview Godfried Bomans en interview met burgemeester Gijs van Hall

Ischa Meijer, interview Annie M.G. Schmidt

Theo van Gogh: _Een prettig gesprek

Bron fragmenten: You Tube_