Dat er inmiddels een mediahype rond hem is ontstaan kan niemand zijn ontgaan. Ook in De Groene nummer 11 is hij niet onbesproken gebleven. Ik mocht de inhoud van deze editie een paar dagen geleden toelichten voor de Tros-radio, waarbij het gesprek al snel bij Bolkestein belandde. Waarom had ook De Groene zijn licht over de veelbesproken politicus laten schijnen, vroeg de interviewer. Tja, omdat je in de week van een nogal opmerkelijke verkiezingsuitslag moeilijk over het onderwerp kunt zwijgen, lijkt mij. Maar ik begrijp de irritatie die in de vraag verscholen zat. Er is geen televisierubriek, zowel de politieke als de populaire, waarin Bolkestein niet uitgebreid aan het woord is gelaten. Er is geen dagblad dat niet ten minste drie artikelen per dag over hem publiceert. ‘Buiten beentje Bolkestein ziet alle waagstukken bekroond met winst.’ ‘Bolkestein gniffelt toch nog even over “die domme Maij”.’ ‘Bolkestein zoekt het niet in strategieen voor anderhalve kiezer.’ ‘Kok: Bolkestein gaat echt te ver.’ ‘Wolffensperger: Ik kan en wil niet als Bolkestein zijn.’ ‘Adelmund: Ik ben echt niet jaloers op de heer Bolkestein.’
Hij is alomtegenwoordig. Niet alleen op de politieke pagina’s, maar ook in de sector literatuur, want hij heeft een boek geschreven. Niet alleen op de opiniepagina’s, maar ook in de sector kunst, want hij heeft het Boekenbal bezocht en daar is hij uitgebreid gefotografeerd. Nog even en Bolkestein domineert zelfs de sector waterstanden, schoorsteenbranden en visserijberichten.
En omdat Bolkestein overal een mening over heeft en, dualistisch en wel, overal zijn zegje over doet, rijst de stroom publiciteit rond zijn persoon al meer en meer, ook nu de verkiezingen al ruim veertien dagen oud zijn. In het VVD- partijbureau struikel je inmiddels over de manshoge stapels kranteknipsels. Bol kesteins pr-chef moet een gelukkig man zijn. Opgepast, dames en heren liberalen! Als de VVD-propaganda doorgaat de VVD-leider zo te overexposeren, gaat Bolkestein menigeen al snel de keel uithangen en loopt de pasverworven aanhang bij de eerstvolgende - echte - verkiezingen even hard weer weg.
Het probleem is dat Bolkestein zich nu eenmaal bij uitstek tot pittige en prikkelende beschouwingen leent, in tegenstelling tot zijn overvoorzichtige concurrenten in zowel de oppositie als het regeringskamp. Niettemin toch maar een weekje geen Bolkestein in De Groene, al was het alleen maar om de lezer even op adem te laten komen.
Wijsneuzen zullen beweren dat een stukje over de afwezigheid van Bolkestein in feite ook een bijdrage over het fenomeen-Bolkestein is. Daar zit iets in, al bewijst het voornamelijk dat er geen absolute waarheden bestaan. Bewaar deze Bolkesteinloze krant zorgvuldig, waarde abonnee, hij wordt te midden van al dat publicitaire Bolkesteingeweld een collector’s item.