Niks noodhulp of interventie van Spanje, dit is een lening aan het Spaanse bankwezen tegen een vriendenprijs, zonder gevolgen voor het begrotingstekort of voor de burgers. Heeft ook helemaal niks te maken met de Europese ‘reddingsoperaties’ waar Griekenland, Ierland en Portugal zich indertijd tot het uiterste tegen hadden verzet vanwege de hoge tol die zo'n noodhulppakket eist van de bevolking. Hier hebben we te maken met de triomf van een vakbekwame regering die met haar overtuigingskracht zo veel indruk maakt op de Europese gesprekspartners dat deze als vanzelf overstag gaan.

Je moet het lef maar hebben. Economie-minister Luis de Guindos heeft dat, zoals bleek toen hij zaterdag het akkoord met de eurogroep bekendmaakte. Zondag deed premier Mariano Rajoy het nog eens over, gedwongen door een storm van kritiek omdat hij zijn gezicht niet liet zien tijdens de diepste financiële, economische en sociale crisis uit de recente geschiedenis van het land. Een korte persconferentie in de residentie van de premier om een nederlaag te verkopen als een groot succes (aangevuld met een dozijn eenvoudig aantoonbare leugens) en dan snel door naar belangrijker zaken in Gdansk. Daar speelt het Spaanse voetbalteam zijn eerste EK-wedstrijd tegen Italië. Rajoy gaat er met een gerust hart naartoe ‘nadat de situatie is opgelost’.

Misschien denkt hij dat echt. Helemaal kunnen we dat niet uitsluiten. Niet zo lang geleden verkondigde Rajoy met trots dat hij alleen sportkranten leest, zoals het een echte macho Ibérico betaamt. Anderhalve week voor het verzoek om noodhulp verzekerde de premier dat Spanje zijn financiële sector op eigen kracht zou saneren. En tot een paar weken voordat zijn minister De Guindos een blanco cheque beloofde aan het rampzalig bestuurde Bankia (vraagt vervolgens 23,5 miljard), hield Rajoy vol dat hij geen euro staatssteun aan banken zou geven. Intussen heeft Rajoy zoveel plechtig geformuleerde beloftes gebroken dat zijn woord voor steeds meer Spanjaarden een serieuze aanwijzing vormt voor het tegendeel.


Beeld: Mark Rutte en Mariano Rajoy in Spanje, 7 juni 2012. Courtesy Flickr