Toen kwam Mackenzie met de fabuleuze gevangenisfilm Starred Up, waarin een vader, gespeeld door Ben Mendelsohn, en zijn zoon samen achter tralies belanden. Door de intensiteit en originaliteit van het verhaal stijgt Starred Up uit boven de meeste andere inschrijvingen in het genre. Het is alsof je de hardheid van het leven voor het eerst echt ziet in deze ruimte waar de personages geen kant op kunnen: de vader die zijn zoon ‘levenslessen’ wil leren (sla vooral hard terug, m’n jongen) maar die vervolgens een soort menselijkheid in zichzelf ontdekt die hij – en wij – niet voor mogelijk heeft kunnen houden.

Mackenzie’s nieuwe film is getiteld Hell or High Water. De eerste trailers bevatten het iconische beeld van acteur Jeff Bridges met een enorme, witte Stetson op zijn hoofd. We zijn in Texas, anno nu, waar twee jonge mannen, gespeeld door Chris Pine en Ben Foster, een bankoverval plegen, waarna Texas Ranger Marcus (Bridges) en zijn partner, een Comanche, de achtervolging inzetten. Maar of de broers werkelijk schurken zijn… Een onweerstaanbaar moment in de voorfilm komt wanneer een van de broers tijdens de overval aan een klant, een Texaan die eruitziet alsof hij uit de tijd van de Alamo stamt, vraagt: ‘You got a gun on you, old man?’ En de krasse knar antwoordt: ‘You damned right I got a gun on me.’ Wat volgt is luidens lovende Amerikaanse recensies een ‘waltz across Texas’ (The New York Times) en ‘an instant classic modern day western’ (Chicago Sun-Times).

Hell or High Water ademt de sfeer van de jaren zeventig waarin antihelden de verpersoonlijking van opstand en protest waren, vaak in filosofische achtervolgingsfilms zoals Vanishing Point en Electra Glide in Blue. Jeff Bridges als de Ranger vormt een sterk contrapunt in Mackenzie’s film. Hij is een man die meer thuishoort in een eerder, nobeler tijdperk, toen banken gewone mensen zoals de oude man en de broers nog niet hadden uitgeknepen. Nee, dit zijn nieuwe tijden. In dit opzicht herinnert Bridges aan de oude sheriff in Cormac McCarthy’s Texas-roman No Country for Old Men. Ed Tom Bell die zegt: ‘ _I’__ m not the man of an older time they say I am. I wish I was. I m a man of this time._


Hell or High Water draait vanaf 20 oktober in Nederland

Beeld: Jeff Bridge als Marcus Hamilton en Gil Birmingham als Alberto Parker in Hell or High Water (The Searchers)