De immigranten blijken van vitaal belang: de economie en het sociale leven komen tot stilstand. De kinderen krijgen geen ontbijt meer bij ontstentenis van huishoudelijke hulpen, de restaurants blijven dicht, de supermarkten worden niet meer bevoorraad. Twintig procent van de onderwijzers is verdwenen, er zijn geen werksters meer, geen tuinmannen, obers, koks, en nauwelijks nog artsen, verplegers en verpleegsters. De honkbalcompetitie komt in gevaar omdat de Los Angeles Dodgers hun grote sterren missen.

Burgers en bestuurders vragen zich wanhopig af waar de Mexicanen zijn gebleven. Was het een etnische bom die alleen de Mexicanen heeft getroffen? Is dit het begin van de apocalyps en zijn de Mexicanen het uitverkoren volk? Of waren de Mexicanen echte aliens, zoals de illegalen in de Verenigde Staten vaak genoemd worden, en zijn ze teruggekeerd naar hun eigen planeet?

Het is het doemscenario als Donald Trump de nieuwe president van de VS wordt. Zijn belofte om miljoenen illegalen te deporteren en een ondoordringbare muur aan de grens met Mexico op te trekken heeft verstrekkende gevolgen. Het scenario is al in 2004 in beeld gebracht in Un día sin Mexicanos (Een dag zonder Mexicanen). Om die film van Sergio Arau hebben de Mexicanen zich suf gelachen. Het is een van de grootste kaskrakers in de Mexicaanse filmgeschiedenis.

De Schotse immigrantenzoon Trump weet natuurlijk hoe het werkt. Veel van zijn personeelsleden spreken beter Spaans dan Engels. Bij het Trump Hotel in Las Vegas wordt de deur voor je opengehouden door een paar geüniformeerde Mexicanen. En wie maken de wc’s schoon in al die hotelkamers? De meeste bouwvakkers die werken aan zijn nieuwe luxe hotel in Washington zijn latino’s en velen van hen, zo blijkt uit interviews, zijn illegalen.

Het slot van Un día sin Mexicanos is een natte droom van miljoenen illegale Mexicanen. De border patrol ontdekt dat zij zonder illegalen nutteloos en overbodig is, en smeekt hun op televisie om terug te komen. Wanneer de eersten weer opduiken aan de grens, organiseert el migra een knetterend feest voor ze. En de gouverneur die de harde anti-immigratiewetten doordrukte spreekt de woorden die elke Mexicaan voor in de mond liggen: ‘Mijn huis is uw huis.’

De trailer van Un día sin Mexicanos: