De afbeelding heeft, verneem ik uit de dagbladpers, ‘een storm van kritiek’ losgemaakt. Nu stormt het al snel in journalistiek Nederland, vooral in de maanden waarin het kwik de vijfentwintig graden begint te naderen. Zo berichtte het Algemeen Dagblad over een tweeentwintigjarige vrouw uit Den Haag die de zuurtjeskleurige borsten van haar aidsbewuste zuster ‘met huidkleurige verf’ heeft overgespoten, wat mij in de categorie hulpeloze acties een van de meest hulpeloze acties lijkt.
En er is inmiddels enig politiek-ideologisch gepruttel. De neukvaardige zwarte bevestigt immers het vooroordeel dat de gekleurde medemens een seksuele risicofactor is? Waarom is voor een zwarte man en een blanke vrouw gekozen en niet voor een blanke man en een zwarte vrouw? Omdat dat op zijn beurt het vooroordeel zou hebben bevestigd dat zwarte vrouwen een broeihaard van bacteriologische pestilentien zouden zijn. In werkelijkheid zijn wij, in multicultureel Nederland, blank of zwart, allemaal een risicofactor, en dat de tramhalte en het bushokje daartegen een ernstige waarschuwing wenst uit te spreken, valt op zichzelf alleen maar toe te juichen.
Waarom zou ik mij eigenlijk, mijn persoonlijke gevoeligheden daargelaten, aan deze poster moeten ergeren? Aids, de eigentijdse appendix op de zeven plagen van Egypte, is meer dan een kwestie van esthetiek, al betwijfel ik of er ook maar een copulatiehongerige meneer zal zijn die na het zien van die poster zegt: ‘Waarachtig, ik vrij veilig of ik vrij niet’, om vervolgens zijn hongerend geslacht in synthetisch rubber te verpakken.
Mijn ergernis wordt, blijkens De Telegraaf van 23 juni laatstleden, gedeeld door de rechts-reformatorische parlementariers Schutte (GPV), Rouvoet (RPF) en Van der Vlies (SGP), want het politiek georganiseerde christendom valt aan geen buitenlander uit te leggen. Zij hebben minister Borst (Volksgezondheid) verzocht deze ‘zinneprikkeldende’ afbeelding uit de bushokjes te laten verwijderen. ‘Het gaat hier om de exploitatie van de vrouw’, meent de SGP-er Van der Vlies. ‘Daar moeten wij ons niet aan overgeven. De vrouw verliest op deze manier haar waardigheid.’ Christencuriosa in de parlementaire praktijk, in feite te onbelangrijk om aandacht aan te besteden, behalve als men bedenkt dat deze discussie mede is aangezwengeld door een reformatorische splinter die de vrouw tot op heden verbiedt lid van de betreffende politieke partij te worden.
De actie tegen deze ‘aanstootgevende’ poster oogt haast serieus nu de Islamitische Stichting Nederland Fatih (nooit van gehoord) en het Centraal Israelitisch Consistorie voor de Benelux (nooit van gehoord) een strafklacht bij de zedenpolitie hebben ingediend. Gezegend zij de natie waarin dit soort minoriteiten zich zo manhaftig tegen de vigerende mores kunnen verzetten, gezegend zij de natie waarin de overheid zich niets van dit fundamentalistische gepruttel zal aantrekken.