De pan-Arabische satellietzender wordt geleid door Ghassan ben Jeddo, een Tunesische journalist die vorig jaar bij Al-Jazeera vertrok omdat hij teleurgesteld was over de beperkingen op de berichtgeving over Bahrein, Libië en de Syrische crisis. De eigenaar, de regering van Qatar, zou invloed hebben uitgeoefend op het netwerk en het zou onmogelijk zijn geweest te rapporteren over de bewapening van de Syrische oppositie. Al-Mayadeen zegt een pro-Palestijnse agenda na te streven, maar de kwestie die het meest bepalend is voor de politieke kleur is de Syrische kwestie.

De Syrische crisis heeft zich ontpopt tot een ware media-oorlog. Niet voor niets vroeg de Arabische Liga vorige week zondag aan de twee grootste satellietzenders, Nilesat en Arabsat, om niet langer Syrische televisiestations uit te zenden. In een steeds verder uit de hand lopend conflict heeft de strijd zich verplaatst van het slagveld naar de huiskamers. Voor journalisten wordt het steeds moeilijker om gebeurtenis en propaganda te onderscheiden. Een groot deel van de buitenlandse media verslaat de crisis van buiten Syrië en is afhankelijk van informatie van vluchtelingen en van activisten via Skype. Maar activisten zijn geen journalisten, het zijn mensen die hun leven riskeren om hun verhaal te doen. De meesten zijn voorstanders van een westerse interventie en onderdrukken negatief nieuws over de oppositie.

De Syrische staatstelevisie heeft het over terroristen en citeert een groot aantal militaire slachtoffers. Human Rights Watch documenteerde ook aan de kant van de oppositie veel misstanden; marteling en executies vinden aan beide kanten plaats. Wat de waarheid precies is weet niemand. Ook westerse media hebben een agenda; France24 kan, net als Al-Jazeera, pro-Assad-wijken, zelfs in Libanon, niet in.

Heba Bitar, de vlotte 22-jarige Syrische presentatrice van Al-Mayadeens nieuwe programma Arabische jeugd, zegt dat ze zal proberen twee kanten te tonen. Of dat gaat lukken zullen de kijkers moeten bepalen. Maar ook Al-Mayadeen is een pion in de media-oorlog over Syrië. Wie de zender financiert is onduidelijk, en er doen wilde geruchten de ronde. ‘Als men in het pro-Syrische kamp zit, wordt ons gezegd dat onze financiers Iraans en Syrisch zijn, en als men met de oppositie sympathiseert, zijn de fondsen opeens Qatari en Saoedi’, aldus Ben Jeddo.