Kaapstad – We waren hem bijna vergeten, Oscar Pistorius. Ja, hij zat in Pretoria in de bak. En soms las je iets over zijn verjaardag, het overlijden van zijn oma, borstpijn en depressies. De strafoplegging in oktober 2014 was een anticlimax geweest: doodslag in plaats van moord, nadat hij op Valentijnsdag 2013 zijn vriendin Reeva Steenkamp achter een gesloten badkamerdeur had doodgeschoten. De vijf jaar cel die rechter Thokozile Masipa hem oplegde, werd in oktober 2015 al omgezet in huisarrest. Oscar en familie blij. Elders werd ‘klassejustitie’ gemompeld.

Het bleek het begin van een lange en rommelige tocht door de wetgeving. Eerst ging het OM in beroep. Met succes. Op 3 december 2015 veranderde het gerechtshof doodslag in moord. Maar rechter Masipa, wederom verantwoordelijk voor de strafoplegging, bleek koppig. Ze beriep zich op ‘uitzonderlijke omstandigheden’ die haar in staat stelden af te wijken van de minimumstraf voor moord, vijftien jaar. Pistorius kwam weg met zes jaar. De staat noemde dit ‘belachelijk mild’ en ging in beroep.

Aldus geschiedde. Bij het hof van beroep in Bloemfontein verweet het OM de gehandicapte Olympisch atleet onder meer een gebrek aan berouw. ‘Het was een wrede moord op een onschuldige vrouw die zich nergens kon verschuilen. Het was een zinloze moord’, zei aanklager Andrea Johnson.

Deze keer kon Oscar niet rekenen op beschermengel Masipa, want die is met pensioen. Op 24 november, twee dagen na zijn 31ste verjaardag, kreeg hij te horen dat het hof de straf in dertien jaar en vijf maanden had veranderd. Rechter Legoabe Willie Seriti herhaalde de woorden die het OM eerder had gesproken: het eerdere vonnis van zes jaar cel was ‘belachelijk mild’. Masipa had te veel de nadruk gelegd op persoonlijke omstandigheden (lees: kwetsbaarheid, handicap en tranen). Ook zei Seriti dat Pistorius (die niet aanwezig was bij de uitspraak) gebrek aan berouw had getoond en zich onvoldoende bewust leek van de ernst van zijn vergrijp. De rechter vond dat een milde straf niet strookte met de zwaarte van het misdrijf.

De familie van Reeva Steenkamp toonde zich verheugd met de nieuwe strafmaat, ook al leven ze ‘nog iedere dag met het verlies van hun dochter’. Oscars broer Carl beperkte zijn commentaar tot drie Twitter-woorden: ‘Shattered. Heartbroken. Gutted.’