Teheran – Als een bejaarde Assepoester verscheen hij op het bal van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Onverwacht, bijna te laat en met alle ogen op zich gericht. Zijn koets: een donkerblauwe Mercedes. Zijn doel: zich inschrijven als kandidaat voor de presidentsverkiezingen. Nog eenmaal schitteren voor zijn dood, de geschiedenisboekjes in gaan als de man die Iran er economisch weer bovenop heeft gekregen en de relatie met het Westen heeft verbeterd, daar droomt Akbar Hashemi Rafsanjani van. Hij zegt een ‘liberale en economische wedergeboorte’ te willen bewerkstelligen in een tijd van dreiging en internationale sancties. Hij was medearchitect van de islamitische republiek, vertrouweling van wijlen Khomeini en al eerder president, van 1989 tot 1997.

De conservatieve aanhangers van geestelijk leider Khamenei hadden gehoopt op rustige verkiezingen met kandidaten uit eigen hoek. De komst van Rafsanjani heeft echter roet in het eten gegooid. Khamenei en Rafsanjani staan niet meer op goede voet sinds laatstgenoemde kritiek heeft geuit op het gewelddadig neerslaan van de protesten die uitbraken na de presidentsverkiezingen van 2009. De onlusten ontstonden omdat velen meenden dat Mahmoud Ahmadinejad door fraude opnieuw had gewonnen. De oppositieleiders van de zogenaamde Groene Beweging werden begin 2011 opgepakt en hebben nog steeds huisarrest. Ook dat zint Rafsanjani niet. Veel Iraniërs die vier jaar geleden gepassioneerd de Groene Beweging steunden, zullen deze keer hun stem geven aan Rafsanjani.

Rafsanjani is schatrijk en heeft de reputatie niet vies te zijn van corruptie. ‘Maar híj hoeft zijn zakken niet meer te vullen. Hij weet als geen ander hoe je een economie draaiend moet houden’, redeneren fans. Ook voormalig president Khatami betuigde zijn steun aan Rafsanjani.

Een andere man verscheen ook op het bal om zijn kansen te beproeven: nucleair toponderhandelaar Saeed Jalili. Een grote kanshebber en lieveling van Khamenei cum suis. Zijn koets was een Kia Pride, de meest doorsnee auto die in Iran te vinden is. Voor vele hardline websites aanleiding om plaatjes van de voertuigen te publiceren. Kijk wat een vrome, bescheiden man die Jalili is: hij rijdt in een Pride. Rafsanjani deugt niet en zijn Mercedes is daarvan het bewijs. Ook is hij met zijn 79 jaar veel te oud. Diskwalificeren, die man! Zo beloven de verkiezingen toch nog sprookjesachtig spannend te worden.