Een paar caravans zijn volgens Netanyahu een nederzetting

Tel Aviv – ‘Als we garanties krijgen wat betreft demilitarisering en Israëls veiligheid, en als de Palestijnen Israël erkennen als een joodse staat, dan kunnen we in een toekomstige vredesovereenkomst een oplossing bereiken waar een gedemilitariseerde Palestijnse staat naast een joodse staat kan bestaan.’

Het is 2009 en Benjamin Netanyahu staat aan het begin van zijn tweede termijn als premier, wanneer hij in een speech voor de Bar-Ilan-universiteit zijn voorzichtige steun voor een Palestijnse staat uitspreekt. Vorige week, aan het einde van zijn derde ambtstermijn, kwam hij op deze woorden terug en noemde hij de tweestatenoplossing desgevraagd ‘niet meer relevant’. De volgende dag haastten Netanyahu’s woordvoerders zich te zeggen dat de premier dit nooit beweerd kon hebben.

Of het nu een slip of the tongue was of een opportune poging om vlak voor de verkiezingen de kiezers aan de rechterflank te bedienen: de drie regeringsperiodes onder Netanyahu hebben de tweestatenoplossing in ieder geval niet dichterbij gebracht. Zijn beleid ten aanzien van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever illustreert dat. Onder zijn laatste twee ambtsperioden zijn twintig van de honderd illegale buitenposten met terugwerkende kracht tot officiële nederzettingen verklaard, blijkt uit Under the Radar, een rapport van de Israëlische mensenrechtenorganisatie Yesh Din en de Nederlandse stichting The Rights Forum.

Een buitenpost, die kan bestaan uit enkele caravans, is een nederzetting in bezet gebied die niet alleen volgens internationale wetgeving illegaal is, maar ook voor de Israëlische wet. Dat de Israëlische staat in 2008 heeft verklaard dat het de wet zal handhaven en illegale buitenposten zal afbreken, heeft Netanyahu niet in zijn beleid mogen hinderen.

De buitenposten fragmenteren de Westelijke Jordaanoever dusdanig dat een tweestatenoplossing praktisch onmogelijk wordt, waarschuwen Yesh Din en The Rights Forum. Palestijnse dorpen raken geïsoleerd; boeren hebben geen toegang meer tot hun land en verliezen hun inkomen.

Likud is virtueel niet meer de grootste partij en Netanyahu’s retoriek roept steeds meer weerstand op in Israël. Toch kan ‘Bibi’, ook als hij dinsdag de verkiezingen verliest, na een geslaagde kabinetsformatie opnieuw premier worden. Niets lijkt nu uitgesloten. Behalve een Palestijnse staat dan.