Summers maakte de laatste jaren furore op de Amsterdamse lokale televisiezender Salto, waar hij als gast van de koning der alternatieve talkshows Willem de Ridder keer op keer met imposante nieuwe gegevens kwam over de mondiale samenzwering jegens de vrije mens. Zo presenteerde Summers een documentaire van Amerikaanse makelij die moest aantonen dat de FBI-overval op de sekte van David Koresh in Waco, Texas, twee jaar geleden, in wezen niets anders was dan een georganiseerde groepsmoord. Ook nog gegrift in de herinnering staat Summers’ documentaire over de film JFK van Oliver Stone, welke laatste hij beschuldigde van moedwillige desinformatie ter verhulling van het ware komplot.
Ook veel aandacht besteedde Summers aan het fenomeen ufo’s, een terrein dat volgens hem hermetisch wordt afgeschermd door autoriteiten die veel meer zouden weten dan ze de burgerij toestaan. Tijdens zijn spreekbeurten door het land trok Summers volle zalen, niettegenstaande de niet misselijke toegangsprijzen die er werden geheven. Kortom: Nederland zal een stuk saaier worden zonder David Summers. Vanzelfsprekend zijn de eerste komplottheorieen over de ware motieven van Summers’ vertrek al volop in omloop.
Gelukkig staat CNI niet alleen in de strijd tegen de verborgen broederschappen en schaduwregeringen. Ook het Katholiek Nederlands Persbureau (KNP) doet zich kennen als een onverschrokken speurder in dit circuit. Het persbureau is vooral gekant tegen de verborgen krachten van het New Age-wezen, en geeft aan de lopende band persberichten uit over de nieuwste ontwikkelingen op dat gebied, waarbij ook het Vaticaan het telkens hard moet ontgelden. Het woordje ‘katholiek’ in de naam van het bureau is dan ook in eerste plaats bedoeld als een provocatie. ‘Wij gebruiken het woord katholiek in de oorspronkelijke betekenis’, legt een woordvoerder van dit door en door protestantse bureau uit. ‘Met katholiek bedoelen we de eerste christenen, zoals die leefden in de catatomben van Rome, en dus niet de roomsen.’ Het KNP ziet onder meer de vorming van de Europese Gemeenschap als een creatie van de Roomse antichrist. Alleen al de vlag van de EG - die blauwe met zeven sterren - is volgen het bureau niets anders dan een verkapte, symbolische Maria-aanbidding. Onlangs werd het KNP zwaar onder vuur genomen in het blad Intermediair, in een artikel van de hand van Marcel Hulspas. Deze is medewerker van de stichting Skepsis, een organisatie die zich aan de bestrijding van het mythische komplotdenken heeft gezet. In dat artikel werd het KNP allerlei kwaads als antisemitisme in de schoenen geschoven. Het persbureau vindt die kritiek ‘beneden alle peil’ en uit het vermoeden dat Hulspas en Skepsis ook onderdeel van een of andere samenzwering zijn.
Ondertussen probeert ook de Scientology Church een graantje mee te pikken van het opkomende komplotdenken. De sekte van science-fictionauteur Ron. L. Hubbard doet de laatste jaren vooral goede zaken in Hollywood, waar acteurs als John Travolta en Kirstie Alley zijn toegetreden tot deze ‘wetenschappelijke religie’. In de jongste aflevering van het Nederlandstalige Scientology-blad Mens en Rechten getroost men zich bladzijden lang de moeite om te bewijzen dat John Lennon het slachtoffer werd van een door CIA-psychiaters voorgeprogrammeerde moordenaar. Mark Chapman, de man die in december 1980 de ex-Beatle doodschoot, is volgens Scientology voor deze daad voorgeprogrammeerd in een psychiatrische kliniek in Waikiki, Hawai, waar hij in 1977 na een zelfmoordpoging was opgenomen. Blijkbaar heeft de sekte de inspiratie voor dit verhaal uit de film The Manchurian Candidate, waarin Frank Sinatra een argeloze buitenstaander speelt die in een kliniek wordt gehersenspoeld teneinde een politieke moordaanslag te plegen. Volgens Mens en Rechten zou Lennon in de jaren zeventig op de zwarte lijst van de FBI terecht zijn gekomen vanwege zijn status als linkse messias. Overigens verscheen niet lang geleden ook een boek met een dergelijke strekking.