Een protestbeweging zonder denkers

Van meet af aan is de vinger op die zwakke plek gelegd. De eerste leus was nog niet op het karton gestift of het verwijt klonk dat Occupy geen wensenlijst voor de politiek had. In ons land was de kritiek nagenoeg unaniem. Waar betogers in New York regelmatig bezoek kregen van prominente intellectuelen als Joseph Stiglitz en Slavoj Zizek moesten hun collega’s in Amsterdam het stellen met neerbuigend commentaar in de dagbladen en met sarcasme van weblogs als Geenstijl.

Medium occupy

Toch wekten de manifestaties wel degelijk sympathie. Dat gestaalde actievoerders - krakers, andersglobalisten - zich graag in de Occupy-kampen vertoonden, is weinig verrassend. Maar tussen de demonstranten stonden net zo goed huisvaders, moeders met een halve baan en zelfs in het pak gestoken bankiers. ‘Occupy has the rare distinction of being a protest movement that even its objects of attack can find little fault with’, zo vat het onlangs verschenen Handboek Occupy de publieke opinie over de demonstraties samen.

The Occupy Handbook - ongebleekt papier, knalrood omslag met witte graffitiletters - zet de lezer in eerste instantie op het verkeerde been. Het boek is alles behalve een activistenbijbel. De ruim vijfhonderd pagina’s bestaan uit korte bijdragen van journalisten, wetenschappers en activisten die hun gedachten laten gaan over ‘waar Occupy vandaan kwam en wat haar toekomst is’, aldus samensteller Janet Byrne, die verslag deed van Occupy Wall Street voor onder meer de The Huffington Post. Ze wist grote namen te strikken. Financial Times-columnist Martin Wolf, topeconomen Jeffrey Sachs en Robert Shiller: allemaal stuurden ze keurig een bijdrage in. Er waren duidelijk geen instructies vooraf. De verzameling korte essays heeft nog het meest weg van een associatiespelletje: als ik zeg ‘Occupy’, wat komt er dan in je op?

  • De rest van dit artikel is alleen beschikbaar voor vaste abonnees. Zij kunnen hier inloggen om de rest van dit artikel te lezen.
  • Als u al een abonnement op De Groene Amsterdammer heeft maar nog geen gebruikersnaam en wachtwoord, klik dan hier om u te registreren.
  • Geen toegang? Klik dan hier om de abonnementen te bekijken of neem voor slechts vier euro week-toegang tot het gehele digitale archief en lees De Groene van deze week tevens in pdf op uw scherm of iPad.