Curieuzer nog werd het doordat Böhler noch gastheer Joost Zwagerman repte over deze vorm van kruisbestuiving of plagiaat. Alsof zij zelf Jiskefet nooit hadden gezien!

Dit kwam terug bij het zien van TreurTeeVee door muziektheatergezelschap Circus Treurdier dat een eerste televisiestap zet in het kader van 3Lab. 3Lab lijkt de voortzetting van TVLab, dat in 2009 van start ging met pilotafleveringen van nieuwe programma’s, waarbij de term experimenteel viel. Die eerste lichting werd vooral bekend door EO’s Loopt een man over het water. Een ongelovige cabaretier (rijkelijk gezaaid) zou een programma maken over religie in het algemeen en de Heer in het bijzonder, waarna Arie Boomsma in debat zou gaan over zijn/haar gemaakte grappen. Had ik graag gezien, net als een eventueel door de Moslimomroep aangepaste variant, maar de EO schrok terug. Latere jaargangen leverden menig probeersel op dat het tot een meerdelige of zelfs -jarige follow-up schopte, als Rambam, De Tiende van Tijl en Oudtopia. Er kwam trouwens heel wat middle-of-the-road tot bagger voorbij.

Opvolger 3Lab wil uitgroeien tot een permanent internetplatform voor jonge makers die hun al dan niet experimentele probeersels naar de gelijknamige website kunnen sturen. De eerste door omroepen geadopteerde resultaten worden vanaf 10 augustus uitgezonden. Waaronder dus TreurTeeVee.

De eerste aflevering van wat tot zesdelige reeks zou moeten uitgroeien ging over seks. Daarin een scène met een raar pratende man met een gruwelijke knobbelneus die een fles wijn verkoopt aan een onappetijtelijke vrouw. Tussen hen bloeit, tijdens het hulpeloos inpakken van de drank, iets spannend seksueels op, al is de bekroning tragisch.

Aanblik en geest bieden geen enkele twijfel: deze jongelui hebben Jiskefet bestudeerd. Dit is geen beschuldiging of aanklacht. TreurTeeVee bestaat uit sketches van wisselend niveau, maar er zitten heel leuke tussen en over het algemeen is de toon juist eigen. De winst vergeleken met mijn ontluikingsjaren is dat niet alleen jongens maar ook meisjes maar aan één ding blijken te denken. En troost is dat ook in verlichter tijden er veel getob in en rond bed overblijft. Zelf noemen ze hun werk ‘vervreemdend en melancholisch met groot gevoel voor ironische humor’, wat op zichzelf al ironisch klinkt. Ze proberen theater, kleinkunst en muziek te combineren (nu dus ook tv) en een brug tussen hoge en lage cultuur te slaan. Toe maar. Maar ik geef toe: TreurTeeVee maakt een deel van die ambities waar. Gemeten aan wat de tv voor humor brengt zou ik zeggen: laat die zes afleveringen maken (nummer twee staat al online op de Treurdier-site). Overigens doen meer omroepen mee en heeft alleen al de vpro nog de dramaserie Minima over werkloze jongeren, Hackers over de veiligheid van internet en Suspicious Minds over twintigers in de aanbieding. Maar dat alles was nog niet te zien.


10 tot 14 augustus: 3Lab, NPO 3, ’s avonds. Joost van Hezik (regie), Jan-Paul Buijs, Ellen Parren (tekst), TreurTeeVee aflevering 1, VPRO, 3Lab, donderdag 13 augustus, NPO 3, 21.05 uur