The Green Inferno had al lang uitgebracht moeten worden. Onenigheid tussen de producenten en distributiebedrijven en kritiek van mensenrechtenorganisaties in het Amazonegebied hebben de release dwarsgezeten. Blijkbaar schetst de film een weinig flatterend beeld van zowel hulpverleners in Peru als van stammen in de regio die nog weinig contact met de buitenwereld hebben gehad.

Het werk is gebaseerd op een van de meest controversiële films ooit: Cannibal Holocaust van Ruggero Deodato. Het verhaal: vier documentairemakers verdwijnen tijdens een reis naar de jungle van de Amazone. Wanneer de film die ze hebben geschoten opduikt, blijkt dat ze op gruwelijke wijze door plaatselijke inwoners werden vermoord.

Toen Cannibal Holocaust in 1980 uitkwam barstte er een storm van kritiek los. Van alle kanten werd Deodato onder vuur genomen vanwege beelden van dieren die worden gedood, geslacht en gegeten. Hij werd er zelfs van verdacht dat precies hetzelfde met de acteurs gebeurde. Deodato moest voor een rechtbank aantonen dat ze toch echt nog in leven waren. In veel landen werd Cannibal Holocaust desondanks direct verboden. Interessant is Deodato’s motivering voor het maken van zijn film. In The Guardian zegt hij te werden geïnspireerd door steeds meer geweldsbeelden op televisie, met name in journaals over terroristische acties van de Rode Brigades in de jaren zeventig.

Meer dan twintig jaar later zijn geweldsbeelden alledaags geworden. Onthoofdingsvideo’s, live beelden van terroristische aanslagen, kannibalisme in prime time television – in deze sfeer komt Roth met zijn ‘remake’ van Cannibal Holocaust. Roth, kompaan van Quentin Tarantino en bekend vanwege horrorfilms als Hostel (2005) en door zijn rol als ‘The Bear Jew’ in Inglourious Basterds (2009), wijst de vooropgezette kritiek op zijn film af met een statement waarin hij politiek correct denken veroordeelt: ‘Je hoeft mijn film niet leuk te vinden. Het verhaal is verzonnen, maar alle rituelen in het werk zijn gebaseerd op research over hoe dit soort stammen indringers behandelen.’

The Green Inferno is vanaf 1 oktober te zien


Beeld: A-Film