Op zich geen nieuw vonnis in het Noord-Afrikaanse land, maar voor het eerst is er veel aandacht voor. Opvallend is dat zelfs hooggeplaatste politici pleiten voor afschaffing van het verbod – een unicum in de Arabische wereld. Op basis van artikel 230 van het wetboek van strafrecht kun je tot drie jaar celstraf voor ‘sodomie’ krijgen. De homorechtenorganisaties die na de Jasmijnrevolutie van 2011 opgericht zijn, beginnen zich echter steeds openlijker te manifesteren.

Onbekend is hoeveel mensen vastzitten. ‘We proberen dit al een tijdlang boven water te krijgen’, zegt Ali Bousselmi van de organisatie Mawjoudin (We Exist). In ieder geval worden er elk jaar enkele vermeende homo’s opgepakt. Tunesische mensenrechtenorganisaties en de Orde van Advocaten hebben zich uitgesproken over de zaak-‘Marwan’, zoals de onlangs veroordeelde student genoemd wordt. Ook de minister van Justitie en leden van de mensenrechtencommissie van het parlement zeiden tegen wetsartikel 230 en de anale testen te zijn. ‘Het is echt een grote stap vooruit’, vindt Bousselmi. In 2012 zei de minister van Mensenrechten nog dat homoseksualiteit een ‘perversie’ is die medisch behandeld diende te worden.

De grondwet van 2014 garandeert het recht op individuele vrijheid, privacy en persoonlijke keuzen. ‘De minister van Justitie weet natuurlijk goed dat artikel 230 niet in overeenstemming is met de grondwet’, zegt rechtenstudent Belhassen Azaïez van homorechtenorganisatie Shams.

Of het land klaar is voor afschaffing is de vraag. Homo’s en lesbiennes worden regelmatig in elkaar geslagen en ook verkrachtingen en zelfs moorden zijn geen zeldzaamheden. Maar, zegt Azaïez, ‘er is het afgelopen jaar veel gebeurd’. Zo werd in maart voor het eerst een kleinschalige Gay Parade georganiseerd. Op de Internationale Dag tegen Homofobie vonden verschillende activiteiten plaats en overal in de stad verschenen graffititeksten als ‘Stop homofobie’ en ‘Liefde is geen misdaad’.

Activist Najma Kousri Labidi publiceerde afgelopen maand op internet foto’s van zoenende vrouwen en zoenende mannen met de slogan ‘Sexuality is not a taboo’. Zoals verwacht reageerden veel Tunesiërs geshockeerd, maar de foto’s werden vaker gedeeld dan verwacht. Ook de toon in het huidige debat is bemoedigend. De activisten hopen dat de politici het niet bij mooie woorden houden, maar nu ook actie ondernemen, het gehate wetsartikel afschaffen en ‘Marwan’ vrijlaten.