Tokio - Het is de droom van iedere agent om een lang gezochte crimineel in de kraag te vatten, dus moet het tegenovergestelde - een verdachte laten lopen die je op een presenteerblaadje wordt aangereikt - wel een nachtmerrie zijn.

Het overkwam een agent op het Tokiose hoofdbureau. Makoto Hirata, voormalig lid van de beruchte Aum Shinrikyo-sekte - ‘Sekte van de hoogste waarheid’ met als bekendste misdaad de aanslag met sarin-gas in de Tokiose metro in 1995 - was al zeventien jaar op de vlucht voor politie en justitie toen hij zich bij de balie meldde. Een flauwe oudejaarsgrap, moet de dienstdoende agent gedacht hebben, of misschien is hij verdiept geweest in Murakami’s Kafka op het strand en dacht dat feit en fictie strikt gescheiden werelden zijn.

In de surrealistische roman van Murakami komt de merkwaardige Nakata zichzelf aangeven op het bureau omdat hij zojuist Johnnie Walker heeft neergestoken, een sadistisch type dat katten doodt. Nakata geeft de agent ook nog het advies om de volgende dag een paraplu mee te nemen, want het zou wel eens vissen kunnen gaan regenen. Knettergek, is de conclusie van de agent en hij stuurt de oude dwaas weg. De volgende dag regent het inderdaad spartelverse sardientjes. De agent houdt het hele verhaal voor zich en er is geen enkel spoor naar Nakata, die de stad uit is gegaan.

Makoto Hirata daarentegen probeert zijn geluk elders en wordt bij een nabijgelegen kleiner politiebureau wel ogenblikkelijk herkend (zijn hoofd sierde jarenlang op diverse opsporingsposters) en ingerekend.

Hirata gaf als reden voor zijn aangifte het leed dat door de aardbeving en tsunami was veroorzaakt. Ook gaf hij aan dat Asahara, de leider van de sekte, de doodstraf verdient voor zijn misdaden. Analisten wijzen er echter op dat er wellicht een ander motief schuilgaat achter zijn aangifte. Nog geen maand eerder was het laatste proces tegen zittende Aum-verdachten afgerond. Alle dertien gevangen Aum-leden waren onherroepelijk ter dood veroordeeld en het was feitelijk wachten op de executies. Wellicht hoopt Hirata dat zijn proces vertragend werkt op de uitvoering van deze vonnissen.

Nu Hirata gearresteerd is vanwege zijn vermeende rol in de ontvoering en moord op een notaris, wiens zus haar Aum-geloof had opgegeven, zijn er nog twee Aum-verdachten voortvluchtig. De kopstukken van de beweging zijn allemaal opgepakt.