Het schijnt dat Bruce Springsteen in 1976 met zijn doorbreekplaat Born to Run over de muur van Graceland sprong om deze aan zijn held Elvis cadeau te doen. De King was helaas niet thuis en Springsteen werd door de beveiliging beleefd uit het landgoed begeleid. De 22-jarige Ke$ha heeft bijna 35 jaar later een verhaal dat hieraan doet denken. Zij loopt met een eigen demo in haar zak ongezien het huis van Prince binnen. In een geheel paarse balzaal ziet ze de artiest achter de piano zitten spelen, maar wordt, zonder hem te kunnen spreken, vriendelijk de deur uit gewerkt.
Ke$ha maakt zomer 2009 indruk met de aanstekelijke single en wereldhit Tik Tok, maar na de cd Animal valt te bezien of haar carrière net zo lang en indrukwekkend wordt als die van Springsteen. Sommigen zien in Ke$ha Rose Sebert (1987) de nieuwe Lady GaGa, of die ‘nieuwe nieuwe Madonna’, of misschien nog een kwadraat verder (er zijn veel ‘nieuwe Madonna’s’ geweest). The New York Times noemde haar als de nieuwe blanke vrouw met hiphop-invloeden in haar muziek. Wat een nonsens. Ze praat-zingt af en toe wat tussen een paar coupletten en refreinen, maar dat is het dan ook. Animal is vooral een gelikte popplaat die zowel de aandacht wil op de dansvloer in de jongerendiscotheek als op de bank bij de gemiddelde MTV-kijker.
Met steun van haar singer-songwriter-moeder stuurt de onder arme omstandigheden in Tennessee opgroeiende Ke$ha al op jonge leeftijd demo’s naar verschillende labels. Producers Dr. Luke en Max Maxime (onder meer van tienersuccessen Kelly Clarkson en Avril Lavigne) zorgen dat ze in 2005 verhuist naar Los Angeles. Ze doet dan ook mee aan een aflevering van de tv-serie A Simple Life (Nicole Richie en Paris Hilton). Recent wereldnieuws: Ke$ha kotste ooit in een kledingkast van Paris! Als zangeres doet ze onder meer achtergrondvocalen voor Britney Spears, treedt op in de video van Katy Perry’s I Kissed a Girl en zingt mee op Right Round van Flo Rida.
Nu treedt Ke$ha zelf op de voorgrond, maar na de teaser Tik Tok valt het met Animal uiteindelijk nogal tegen. Slim en speels blijkt meer slap en kinderachtig. Naast het slappe materiaal is grote stoorzender het digitale apparaat Auto-Tune, waarmee je vocalen van effecten voorziet. In de jaren negentig maakt Cher het ding met haar wereldhit Believe populair. Een ander bekend voorbeeld is Prince, die met de analoge voorganger Talk Box zijn stem creatief omvormt tot het vrouwelijke alter ego Camille (If I Was Your Girlfriend). Op Animal is het ‘instrument’ een te pas en te onpas gebruikt speeltje en dat irriteert nogal. Samen met een overdaad aan bliepjes en bloepjes maakt het het bijvoorbeeld nauwelijks te doen om nummers als Kiss N Tell of Stephen helemaal uit te luisteren. Het op een drum ‘n bass-ritme lopende Backstabber en de electropop van Boots & Boys kunnen er wel erg goed mee door. Dat zijn in totaal drie knallers uit veertien en een groot overschot aan opvullers. Hier ligt geen Lady GaGa wakker van, laat staan Madonna.

Ke$ha, Animal (RCA/Sony)