Liever was de volgende alinea niet geschreven. Boeken die gelukkig maken, worden geprezen door Dr. Phil, Oprah Winfrey en door het geheime genootschap van de heiligverklaring der literatuur – welker deelnemers zich koesteren in heilige reststraling. Complexe verhalen met geloofwaardige personages en rake formuleringen, maken die gelukkig? Even misschien, omdat wordt verwoord waar nooit aan gedacht was of wat nooit eerder zo verwoord was. Maar eenmaal verder op weg in een boek, maakt geluk plaats voor wat het beschrevene werkelijk blootlegt, bekritiseert of in ander daglicht zet: de werkelijkheid. En de werkelijkheid, die ís niet gelukkig. Hooguit kent het lezen van een boek momenten waarin er echt gekend lijkt te worden, of echt gevoeld. Gelukkig zijn door een boek is als huilen bij de film. Laat een jong hertje beroofd worden van zijn moeder en de hele wereld huilt mee om Bambi. Geluk is banaal, want geluk is makkelijk en moeilijk tegelijk. Geluk schuilt in een vlugge beweging van een hersenchirurg en geluk schuilt in het niet-dubbele voetbalplaatje.

Literatuur maakt niet gelukkig. Toch een boek noemen. De gebroeders Leeuwenhart, privé-detective Sid Stefan, Sietse en Hielke van de Kameleon, Peter Pan of Robin Hood? Gelukzalige momenten, maar terug- en voorlezing laten de grote rol van kwade krachten zien. Het wordt weliswaar altijd overwonnen, maar: het kwaad bestaat. Jip en Janneke dan? De gelukzalige en totaal veilige wereld opgeroepen in verhaaltjes die door die afwezigheid van kwade krachten ook nauwelijks een plot kennen, maar o zo fijn om te blijven lezen? Toch blijft bij Jip en Janneke een zekere verontrusting bestaan omdat de wereld van de grote mensen altijd op de achtergrond blijft schemeren.

In Groene eieren met ham is het obstakel waar de karakters mee worden geconfronteerd een simpel misverstand (groene eieren met ham zouden niet lekker zijn!). Om de komische taferelen die dit conflict oplevert kan goed samen gelachen worden. Het rijm is aanstekelijk, de woordenschat bestaat slechts uit vijftig woorden. Geluk in boekvorm bestaat toch.