Barcelona – Terwijl Europa ach en wee roept over ondemocratische ontwikkelingen in Polen en Hongarije, blijft dezelfde tendens in Spanje onbesproken. Vorige week vrijdag werd echter Alberto Rodríguez (39) uit het Spaanse parlement gezet. Zijn 64.000 kiezers uit de provincie Tenerife zijn nu verstoken van vertegenwoordiging. Er moet dus wel iets heel ernstigs aan de hand zijn, het afnemen van een parlementszetel raakt tenslotte aan het wezen van de democratie.

Wat heeft Rodríguez op zijn kerfstok, afgezien van een verleden en heden van politiek activisme?

Alberto – lange dreadlocks, lid van de linkse coalitie Unidas Podemos – heeft bij een manifestatie op Tenerife in januari 2014 een politieagent een schop gegeven. Een schop tegen de linkerknie. Dat zei de agent tenminste tijdens het proces. De knie kleurde rood, maar ’s avonds was het over. Dat was iets anders dan wat de openbaar aanklager zei. Die beweerde dat de agent vijf dagen nodig had gehad om te herstellen.

Ook merkwaardig was dat de politie de aanvaller niet meteen arresteerde. Vooral omdat tegelijkertijd vier andere manifestanten wél werden opgepakt wegens hun ‘agressieve houding’. Evenmin bestond er een medisch dossier over de knie. En ondanks een overvloedige aanwezigheid van camera’s waren er geen beelden van de schop van Rodríguez. De activist, toen nog geen parlementslid, weet wel hoe dat komt. ‘Die schop heeft nooit plaatsgevonden. Ik heb trouwens nog nooit een agent aangevallen.’

Maanden na de manifestatie hoorde Rodríguez van een advocaat dat zijn naam in een strafrechtelijk dossier voorkwam. Begin deze maand, bijna acht jaar na dato, werd hij veroordeeld wegens aanslag tegen de autoriteit. Het enige bewijs was de getuigenis van de agent.

De straf, anderhalve maand cel of een boete van 540 euro, heeft Rodríguez ‘uitgezeten’ door de boete meteen te betalen. Maar wie celstraf krijgt, kan niet verkozen worden. En door een bijzonder extensieve uitleg van deze regel is hij nu de Kamer uitgezet.

Het is niet voor het eerst in de voorbije jaren dat het recht op politieke participatie in Spanje onder druk staat door dit soort ruime interpretaties, gevoed door ‘creatieve’ en soms aantoonbaar valse politierapporten tegen linkse actievoerders en separatisten. ‘Dat is niet goed voor de kwaliteit van de democratie en de grondrechten’, waarschuwt de Spaanse magistraat Joaquim Bosch.