Bullewijk, Amsterdam (1992) © Hans Aarsman

De cultuursector is tot nader orde gesloten en achter de dichte deuren van theaters, musea en bioscopen hoopt de kunst zich op. Er zijn opera’s en toneelstukken waarvoor maanden gerepeteerd werd, maar die vooralsnog niet in première kunnen gaan. Complete tentoonstellingen die ongezien blijven, films die op de plank belanden. En dat in een tijd waarin de roep om kunst luider lijkt te klinken dan ooit tevoren. Daarom tippen wij de beste cultuur voor de thuisblijver. Kunst die alsnog in première gaat, maar dan online, virtuele rondleidingen door musea, spontane optredens op Instagram en een enkele all-time favourite van een van onze kunstcritici.

Vandaag tips van Roos van der Lint, Jan Postma, Rosa van Gool en Walter van der Kooi.

1. Rietveld Uncut

121 studenten van de Gerrit Rietveld Academie werkten aan presentaties voor de jaarlijkse tentoonstelling en het Studium Generale-symposium in het Stedelijk Museum in Amsterdam toen.. u raadt het, deze moesten worden geannuleerd. Nu maakten ze een ‘digitale vertaling’ van de projecten, met korte registraties van performances en (digitale) kunstwerken rond het thema ‘Relating (to) Colours’. Kleurrijk en duister, tevens warm aanbevolen door Stedelijk-directeur Rein Wolfs. (RvdL)

2. Hans Aarsman

Mijn lievelingsfotoarchief downloadhansaarsman.nl is beschikbaar. De man die nu al jaren als fotodetective door het leven gaat, maakte in een vorig leven prachtige beelden. Beelden die net als de foto’s van Guidi de wereld zonder veel opsmuk maar in al zijn gedetailleerde schoonheid toonden. Het lege Nederland op Aarsmans foto’s sluit naadloos aan bij hoe de straten er ook nu veelal bij liggen. Zoals de url al verklapt stelt Aarsman zijn foto’s gratis beschikbaar, doe er uw voordeel mee. (Bonustip: The New York Times verzamelde coronafoto’s van over de hele wereld.) (JP)

3. Heavyweight

Schrijver Jonathan Goldstein noemt zichzelf ‘een therapeut met een tijdmachine’. In de podcast Heavyweight (Gimlet Media) keert hij elke aflevering terug naar een ingrijpend moment in iemands leven: naar dagen waarop vriendschappen en liefdes verloren gingen, familievetes ontstonden, of de kiem werd gelegd voor een jarenlang trauma. Goldstein interviewt de hoofdpersoon, maar spoort ook vasthoudend de betrokkenen van jaren geleden op. Hij houdt net zolang vol tot alles wat destijds ongezegd is gebleven toch nog uitgesproken wordt. Dat levert pijnlijke en ontroerende ontmoetingen op, maar dankzij de scherpe en empathische interviewer ook veel grappig, troostrijk en helend luistermateriaal. (RvG)

4. Kort!

Wat te denken van Kort!, tienminutenfilms? Ontelbaar. Begin met Sunset from a Rooftop van Marinus Groothof, over de NAVO-bombardementen op Belgrado, als spektakel aanschouwd door jonge intellectuelen. (WvdK)