Ritratto

De cultuursector is tot nader orde gesloten en achter de dichte deuren van theaters, musea en bioscopen hoopt de kunst zich op. Er zijn opera’s en toneelstukken waarvoor maanden gerepeteerd werd, maar die vooralsnog niet in première kunnen gaan. Complete tentoonstellingen die ongezien blijven, films die op de plank belanden. En dat in een tijd waarin de roep om kunst luider lijkt te klinken dan ooit tevoren. Daarom tippen wij de beste cultuur voor de thuisblijver. Kunst die alsnog in première gaat, maar dan online, virtuele rondleidingen door musea, spontane optredens op Instagram en een enkele all-time favourite van een van onze kunstcritici.

Vandaag: operatips van Max Arian.

1. Ritratto

Het hele Opera Forward Festival (OFF), dat deze maand had moeten plaatsvinden, moest in één keer worden afbesteld. Des te schrijnender omdat op dit festival jonge zangers en makers en nieuwe initiatieven te zien en te horen zijn. Gelukkig wist DNO één wereldpremière te redden. Ritratto van componist Willem Jeths werd tijdens de generale repetitie in het ITA in zijn geheel opgenomen en kon alsnog digitaal in première gaan op YouTube. De wereldpremière kon en kan nu eens echt wereldwijd worden bekeken. De exuberante vormgeving springt uit je laptop: lichtende hangende objecten van Marcel Warning, ronduit schitterende kostuums van modeontwerper Jan Taminiau, en prachtig licht (en donker!) van Alex Brok. De zangers, allemaal jonge leden van de nieuwe Opera Studio, zijn zonder uitzondering voortreffelijk, voorop Verity Wingate, een fascinerende, soms wanhopige Luisa, en tegenover haar Martin Mkhize als een verstandige dienaar Garbi.
operaballet.nl

2. L’Orfeo

De Nederlandse Reisopera heeft hun recente oog- en oorstrelende L‘Orfeo van Monteverdi (een van de eerste opera’s, uit ongeveer 1607) vervroegd op tv laten uitzenden. Het is een productie van regisseur Monique Wagemakers en choreograaf Nanine Linning, met kostuums van Marlou Breuls en een vormgeving door Lonneke Gordijn van Studio Drift, die een uiterst beweeglijke, in de lucht zwevende wolk ontwierp, een personage op zich. Hernán Schvartzman dirigeert ensemble La Sfera Armoniosa mooi, de dans is soms bijna te mooi.
reisopera.nl

3. Nationale Opera De Munt

De Brusselse Nationale Opera De Munt heeft vanwege het virus onmiddellijk zeven voorstellingen op zijn website gezet om te streamen: Lucio Silla van Mozart, Aida van Verdi, Tristan und Isolde van Wagner, La Gioconda van Ponchielli, Het sprookje van Tsaar Saltan van Rimski-Korsakov, Frankenstein van Mark Grey en, daar ben ik erg blij om, Macbeth Underworld, de meest recente opera van de Franse componist Pascal Dusapin, die je nu zomaar op je laptop kunt krijgen.
demunt.be

4. King Lear

Ook de kleinere gezelschappen laten werk op internet zien. Holland Opera heeft de ‘nieuwe’ Verdi-opera King Lear op zijn website gezet om gratis te downloaden. Verdi heeft weliswaar nooit een Lear geschreven, maar Niek Idelenburg bewerkte zijn muziek en nieuwe muziek van Fons Merkies tot een indrukwekkende nieuwe opera. Shakespeare’s verhaal is op een zeer intelligente manier bewerkt en ingedikt. Het was een prachtige show op Fort Rijnauwen bij Utrecht met onder meer vier duivelse motorrijders van groep 155, die ook wel heftig van je scherm zullen springen.
hollandopera.nl