Herman Tip heeft hier nauwelijks woorden voor. De KNVB verbiedt de door hem georganiseerde jubileumwedstrijd van amateurvereniging vierde klasse Victoria ’28 uit Enschede. Op 2 april zou het eerste elftal aantreden tegen een selectie Twentse voetbalveteranen, met als bijzonder feestelijk element de een malige toepassing van een aantal door Marco van Basten voorgestelde spelregels.

Tip: «Het verbod komt van John Blankenstein in Zeist. En hij verschuilt zich achter de Fifa, de wereldbond die experimenten zou verbieden. Maar we praten hier natuurlijk niet over Ajax-AC Milan, maar over een amateurwedstrijdje, een eenmalige jubileumwedstrijd!»

Als onderdeel van zijn opleiding tot coach betaald voetbal kreeg Marco van Basten naar eigen zeggen de opdracht «goed naar het WK te kijken». Dat deed hij, en San Marco kwam tot de conclusie dat vooral de scheidsrechters de uitslagen van dit Wereldkampioenschap bepaalden. Maar anders dan Diego Maradona zoekt Marco de antwoorden niet in complotten van malafide bondsbestuurders, maar in de aard van de spelregels. Zo stelt hij onder meer voor de buitenspelregel af te schaffen. Ook pleit hij voor een systeem met persoonlijke fouten, als in het basketbal, voor een time-out en voor de invoering van twee keer 35 minuten zuivere speeltijd.

Verstandige voorstellen, maar de reactie van de bobo’s toonde Marco Maradona’s lessen over de voetbalwereld. Scheidsrechter Jaap Uilenberg had al eerder in NRC Handelsblad met halfslachtige tegenwerpingen verklaard dat Van Bastens nieuwe regels waardeloos waren.

Was Maradona betrokken geweest bij Victoria ’28, dan had hij met luide stem en veel tromgeroffel gewezen op de hypocrisie van de bond. Want in de jaren negentig is er al eens een Wedstrijd van de Toekomst georganiseerd, met regiekamer en elektronische waarneming en al. En op een jeugdtoernooi heeft de bond zelfs al eens de buitenspelregel beperkt tot het zestien metergebied.

Marco van Basten wil nu nog geen commentaar geven. Wellicht telt hij in stilte tot tien, om vervolgens in de geest van Maradona het voetbalestablishment op de billen te slaan? Tip neemt wel alvast een voorschot en zegt helemaal in de lijn van de Argentijnse wondervoetballer: «Het is gewoon omdat wij klein zijn. Met geld lukt het je wel.»

Op de vraag of Herman Tip niet uit respect voor Marco van Basten die wedstrijd had moeten doorzetten, desnoods clandestien, antwoordt hij: «U onderschat de macht van de KNVB. Als wij die wedstrijd spelen, zal de KNVB onze spelers straffen, zo lieten ze in Zeist al weten. We staan nu op kop in de vierde klasse. Dat laten we ons niet zomaar afnemen.»