© VPRO

Twitter fungeert tijdens Zomergasten vaak, voor de mensen die op dat sociale medium zitten, als een soort tweede scherm. Als je een sterke mening over een uitzending hebt om die bevestigd te zien en als je het saai vindt voor de nodige afleiding. Eigenlijk is het tijdverspilling, want veel reacties kun je van tevoren al invullen. Er zijn altijd een stuk of vijf (vaak) mannen aan het klagen (KLAGEN!) over de domme of niet-inhoudelijke vragen van de interviewer (terwijl ze eigenlijk bedoelen: ik kan dat beter) of de domme en niet inhoudelijke reacties van de gast (terwijl ze eigenlijk bedoelen: ik kan dat beter). Daar staan de mensen tegenover die alles geweldig en interessant vinden, of die op het persoonlijke verhaal zitten te wachten en de groep die juist vanwege de inhoudelijke kennis van een gast kijkt.

En misschien was het daarom dat de kijkers van Zomergasten zelden zo eensgezind positief waren over een gast, Raven van Dorst in dit geval. Bij hen kwam veel samen. In Boerderij van Dorst snijdt hen gevoelige onderwerpen door middel van een (vaak harde) grap, zonder zelf veel prijs te geven, maar dat gaat moeilijk als je ruim drie uur geïnterviewd wordt in een live-programma. ‘Ik ben zenuwachtig, joh’, bekende Van Dorst. ‘Je lijkt ook wel gek in je hoofd om mij uit te nodigen.‘ Of Van Dorst zelf een televisiekijker was? Niet echt. Temptation Island keek hen wel toen er nog veel geblowd werd, toen was ‘het nog wel te nassen’.

Van Dorst trapte af met een fragment van een interview met Kurt Cobain en de andere leden van Nirvana, en even dacht je: het wordt toch niet zo’n avond? Maar wat Van Dorst boeiend maakt, is dat hen hieraan een eigen draai wist te geven en het een kleine ode aan de platenzaak werd in plaats van alleen een fragment over een antiheld waarin de buitenbeentjes zich in de jaren negentig herkenden. Daarna kregen we een fragment van The Century of the Self voorgeschoteld. Daarin was Edward Bernays te zien, neefje van Freud en de grondlegger van PR, die vrouwen aan het roken kreeg door er een emancipatoire bezigheid van te maken. Het paste perfect in het verhaal van Van Dorst dat het zo makkelijk is ‘ergens bij te horen, je gaat dan niet echt voor jezelf denken’. Van Dorst vertelde over een bezoek aan de kerk terwijl hen een Slayer-shirt droeg en de predikant tijdens het gebed naar een puberende Van Dorst toekwam, een hand op hun hoofd legde en zei: ‘Satan, ga uit dit kind.’

De eensgezindheid toont dat de televisiekijker vooral authenticiteit wil en niet per se een moeilijke avond. Een ‘gewone’ BN’er? Te licht, te ijdel, klinkt het dan. Iemand met een expertise? Poeh, saai en taai hoor. Op Van Dorst is in die zin weinig aan te merken. Of het nou het interview was met Anton LaVey, de grondlegger van de Satanskerk, het fragment waarin Sinéad O’Connor wordt uitgefloten als ze tijdens een concert ter ere van Bob Dylan wil gaan zingen – ze heeft kort daarvoor een foto van de paus verscheurd vanwege het misbruik in de katholieke kerk, fragmenten over vulkanen, vampieren of de Finse band waarvan de leden een verstandelijke beperking hebben, het paste allemaal mooi in Van Dorsts pleidooi voor het buitenbeentje – en het werkte toe naar wat hen een buitenbeentje maakt.

Wat de uitzending echt bijzonder maakte, op Twitter werd zelfs gesproken van historisch, is dat iemand de tijd kreeg om uit de eerste hand te vertellen hoe het is om interseksueel te zijn en om op te groeien terwijl je het gevoel hebt niet het juiste geslacht te hebben. Zelfs RTL Boulevard had meegekeken en tijdens de uitzending een bericht gemaakt. ‘Van Dorst: kwam er bij gynaecoloog achter dat ik hermafrodiet was’. Ze had namelijk verteld hoe ze na een avontuurtje met een vriendin die te lange nagels had bij de arts was beland en hoe die had gezegd: het is de eerste keer dat ik een hermafrodiet zie. Het was maar een paar jaar geleden, maar voor Van Dorst vielen er een hoop puzzelstukjes op hun plek. Waarom hen zich altijd anders had gevoeld. Of zoals hen tegen een driejarig neefje had gezegd: ‘Ik heet nu Raven. Ik ben geen meisje, ik ben geen jongetje. Ik ben allebei en ik ben allebei niet.’ Het neefje had het meteen begrepen, net zoals de kijkers van Zomergasten.

Zomergasten is terug te kijken via vpro.nl