Wij wisten gewoon dat ze deugen en dat ze ons voor zover mogelijk goed ingelicht hebben en dat Nordholt en Van Thijn een aantal eigenschappen gemeen hebben: ze hebben gevoel voor humor, ze zijn slim en ze kunnen altijd hun eigen positie relativeren, ook al zijn ze emotioneel en soms een beetje behoorlijk ijdel. Dat gaf ons vertrouwen in het feit dat we ze konden vertrouwen, want ze deugen wel.
Toen Wierenga met zijn rapport kwam, hadden we daar geen enkel vertrouwen in, want er stonden dingen in die wij wel beter wisten. Bovendien had hij nog een appeltje te schillen met Amsterdam. Hij houdt nu vol dat hij toch gelijk had. Kijk, dat is ijdelheid zonder relativering.
Al met al lees ik het rapport met rode oortjes. Ik ben van plan elke bladzijde van elk deel te spellen. Wat was het laatste rapport van dit soort? Dat over de Lockheed-affaire? Nee, de Commissie van Onderzoek-Amsterdam, die de ordeverstoringen van 13 en 14 juni 1966 heeft onderzocht en aanbevelingen heeft gepresenteerd betreffende de gedragslijnen van de autoriteiten, de gezagsverhoudingen rond de handhaving van de openbare orde en de organisatie en structuur van het Amsterdamse politiekorps.
Tsjongejonge, wat een spannende dagen waren dat! De bouwvakrellen, de bestorming van De Telegraaf, schieten op het Damrak, ongelooflijk. Dat waren nog eens menselijke gebeurtenissen zonder drugshandel! Toen waren er alleen nog maar gewone criminelen, wat een gouden tijd!