Zij sprak: ‘Ben jij mijn zus, broer, pa of moe?’ ‘Nee, ik ben net als jij, ik geef het toe.’ ‘Jij hebt exact mijn wollen schapevacht.’ ‘Maar jij blijft hier, en ik… ik word geslacht.’
‘We zijn elkaar. Kortom: de kans is groot Dat we wel sterven, maar we gaan niet dood. Want ik ben ik, en jij bent ik, dus als Ik sterf, jij dus, dan is dat altijd vals,
Want ik, ja ik zal altijd blijven leven. Mijn schapedood wordt hierbij opgeheven.’
Ted Holly vertaling: Opheffer
Het gedicht is bemoedigend. Klonen is een middel tegen de dood. Je sterft wel, maar ook weer niet - dus wat kan er tegen zijn?
Ik weet het niet.
Al een jaar probeer ik argumenten te verzinnen tegen het klonen, maar ik vind er geen.
Er wordt altijd gezegd dat het klonen van mensen iets nazistisch heeft; je zou übermenschen kunnen krijgen. Waar staat dat we dat kunnen krijgen? Hoe komt men daarbij? Daarnaast: is het nemen van geneesmiddelen in combinatie met allerlei schoonheidsmiddelen soms niet een poging om een übermensch te lijken?
Ik kan me voorstellen dat iemand een kloon wil van zichzelf, maar wie doe je daar een plezier mee? Een vrouw die geen kinderen kan krijgen?
Nou, dan lijkt me er niets aan de hand. Maar wiens kloon neemt ze? Van zichzelf? Om weer een vrouw te krijgen die geen kinderen kan krijgen?
Of neemt ze hem van haar ideale man? Man 1 wordt dan vervangen door Man 2. Lijkt me niet leuk voor Man 1, als mevrouw weer met zijn kloon in bed ligt.
Stel ik ben rijk en geniaal, wil ik dan een kloon? Natuurlijk niet, want dat bewijst dat ik niet geniaal ben.
Dus wie willen er wel een kloon?
Mensen die eigenlijk niet interessant zijn.
Nou en? Wat geeft dat?
Aan klonen kleven kortom weinig ethische bezwaren. Het komt me voor dat een kloon nog het meest lijkt op een gewoon mens. Hij zal ook aldus opgroeien.
Maar nu de kloon van een kloon die met kloononderdelen tot Superman is gemaakt en honderdtwintig jaar kan worden.
Wedden dat hij al voortijdig zelfmoord heeft gepleegd? Want hoe vervelend is het niet als je iedereen om je heen al een paar generaties kent.
We kunnen ons er geen voorstelling van maken, en dus kunnen we er ook weinig over zeggen.
Kortom: we moeten snel een mens gaan maken uit een haar of een stukje lever.
Ik zelf stel voor dat we vooral veel leuke meisjes gaan klonen die op oudere mannen vallen, van literatuur houden en niet opzien tegen het huishouden, die het niet erg vinden dat hun man af en toe dronken thuiskomt en hem mateloos bewonderen.