De datingapplicaties linken – aan de hand van gps – potentiële partners in de nabije omgeving. Als beide partijen elkaar ‘goedkeuren’ op basis van een foto kunnen ze met elkaar chatten via een ingebouwd berichtensysteem.
‘Seks voor het huwelijk is taboe, en om te huwen moet je een eigen woning hebben. Bijna niemand van mijn leeftijd heeft dat’, zegt de 23-jarige Amgad Sharaf die sinds vorig jaar fervent gebruiker is van Tinder. ‘Zo omzeilen jongeren de ongeschreven wetten. Ze ontmoeten elkaar en beseffen dat hun behoeften gewoon menselijk zijn.’ Ook voor meisjes, die in even groten getale ingeschreven zijn bij de applicatie, is het een verademing. ‘Op straat worden we lastiggevallen door gefrustreerde mannen. Als iemand op Tinder de lijn overschrijdt, blokkeer je hem gewoon. Je hebt zelf in de hand wie je in de buurt laat komen’, zegt Souzan, die haar huidige vriend ontmoette via de applicatie.
Homoseksuelen vinden elkaar via Grindr, een gelijkwaardige applicatie. Bij gebrek aan een publieke gay scene komt de applicatie als geroepen. Homo’s en lesbiennes kunnen er ongegeneerd een partner voor het leven of een avond vinden. Toch is het gebruik van de applicatie niet zonder gevaar. ‘Grindr zit vol spionnen, homofoben die door de overheid uitgezonden zijn om homoseksuelen te traceren’, zegt Mustafa Diab, die al vier vrienden achter de tralies zag verdwijnen nadat ze op een privé-feestje gearresteerd waren. Er bestaat in Egypte geen officieel verbod op homoseksualiteit, maar homo’s worden gearresteerd onder beschuldiging van immoreel gedrag. Vorig weekend werden opnieuw zeven mannen opgepakt naar aanleiding van een filmpje op sociale media. In dat filmpje geven twee mannen elkaar het ja-woord, wat volgens de autoriteiten duidt op losbandigheid, en dat is voldoende om in het huidige Egypte opgepakt te worden.
De islamitische autoriteit Dar al-Ifta sprak onlangs ook een fatwa uit tegen chatprogramma’s als Tinder en Grindr. Religieuze leiders zijn het erover eens dat contact tussen mannen en vrouwen die elkaar niet kennen ‘de deuren opent voor de duivel’ en dus verbannen moet worden.
Het Egyptische Initiatief voor Persoonsrechten reageerde ontzet op die uitspraak. In een officieel statement uitte de organisatie haar bezorgdheid over de toenemende religieuze druk onder het nieuwe bewind van Abdel Fattah al-Sisi.