De overwinningsgevoelens sijpelden snel door in de Egyptische media. Alle islamitische kanalen werden uit de ether gehaald en er was enkel nog plaats voor heldhaftige verhalen van het leger. De beeldbuis werd propaganda voor legerleider Sisi en de zijnen. Geen plaats meer voor het andere verhaal. En het gaat van kwaad tot erger. Sinds een paar dagen pronkt op de nationale televisie permanent de Egyptisch vlag met in het Engels het opschrift ‘Egypte vecht tegen terrorisme’. De boodschap is bedoeld voor het buitenland. De overheid heeft een offensief ingezet om buitenlandse media op de hoogte te brengen van hun verhaal en vertalen daarom nu alle berichtgeving simultaan naar het Engels, in de hoop journalisten de feiten te onthouden.

Dit initiatief kwam er nadat de overheid het Westen ervan beschuldigde Morsi te steunen en foutieve berichtgeving te verspreiden. Die uitspraak plaatst journalisten met de rug tegen de muur. Geweld tegen journalisten neemt exponentieel toe en afgelopen week zijn maar liefst vier journalisten om het leven gekomen. ‘Dat journalisten duidelijk het doelwit zijn geworden van aanvallen is erg zorgwekkend’, zegt Sherif Mansour van het comité voor journalistenbescherming. ‘Die uitspraak van de overheid kwam er om buitenlandse media angst in te boezemen. Met dit dreigement hopen ze dat journalisten nu weg blijven.’

En wie niet weg blijft, wordt hardhandig aangepakt. Journalisten die de verschillende kanten van het verhaal willen horen krijgen daartoe steeds minder de kans.

Zo werd ons televisieteam vrijdag aangevallen in de buurt van de Fath-moskee. Morsi-aanhangers demonstreerden er tegen het leger en het kwam tot dodelijke confrontaties. Beschuldigd van spionage en onjuiste berichtgeving werden we bestookt door een tiental jongemannen. ‘Weg! Weg!’ riep een van de jongens. ‘Jullie steunen Morsi en verspreiden leugens.’ Het was geen toeval. Verschillende journalisten werden die vrijdag opgepakt en door de politie ondervraagd. In vele gevallen werd materiaal in beslag genomen en sommigen bleven urenlang vastzitten.