Londen – Het Londense stadsdeel Kensington and Chelsea heet officieel ‘koninklijk’ te zijn; wie er op de huwelijksdag van Kate en William een straatfeest wil organiseren, krijgt te maken met zoveel regels, risico’s en kosten dat elk enthousiasme verdwijnt. De botoxbimbo’s in hun Chelsea Tractoren zouden eens een blokje om moeten rijden. Het stadsdeel negeert hiermee de oproep van David Cameron aan de Engelse gemeenten om voor deze speciale feestdag een gedoogbeleid te voeren. Sterker, de premier raadde burgers aan om lak te hebben aan de bemoeials in het stadhuis.

Het lijkt op een wanhopige poging om zijn Big Society, die bijna een jaar bestaat, de helpende hand toe te steken. Goed gaat het immers niet met de filosofische raamvertelling van de Cameroons, welke behelst dat burgers ruimte moeten krijgen om samen of alleen de maatschappij te verbeteren. Vanuit progressieve hoek, waar Big Brother populairder is dan de Big Society, heerst grote argwaan. Het zou een slinkse manier van bezuinigen zijn en volgens het socialistische Kamerlid Stell Creasy biedt het ruimte aan extreem-rechtse groeperingen.
Echter, de grote hindernissen zitten elders. Bij het zakenleven bijvoorbeeld. Dat merkte de Shipwrecked Mariners’ Society, die van de grotendeels genationaliseerde Royal Bank of Scotland een rekening van zesduizend pond kreeg omdat de liefdadigheidsinstelling haar financiële hulp met cheques verleende. Het vlaggenschip van de Big Society, de door buurtbewoners beheerde People’s Supermarket in het Londense Holborn, kreeg eveneens een flinke rekening, ditmaal van de gemeente, die weigerde om dit prachtige project middels een vorm van lastenverlichting te ondersteunen.

Van de Big Society is in het dorpje Eye, Suffolk, evenmin weinig te bemerken. Achtereenvolgens zijn het recyclingcentrum, bejaardentehuis, de bibliotheek, het jeugdhonk en de pub gesloten, allemaal plekken waar mensen samenkomen.
Eigen initiatief is nog steeds een omstreden fenomeen. Dat merkte de bouwvakker Bill Davies, die in het dorpje Harberton in een sinds 1975 leegstaande boerderij ging wonen die plaatselijk bekendstond als de Eyesore Cottage. Hij knapte het op en de omwonenden waren blij met deze ‘kraker’. De rechter was minder enthousiast. Het ontbreekt de Conservatief-Liberale regering aan lef om sociaal bewogen onderdanen van de koningin actief te steunen. Dat er wel sprake is van een kleine vooruitgang bleek toen een bejaarde vrouw in Northampton zes gewapende juwelierovervallers met haar handtas weg mepte, zonder daarvoor te worden gearresteerd. Misschien dat Cameron deze heldin van de Bag Society moet voordragen voor een lintje.