Port-au-Prince - Het zou een prachtig sprookje zijn geweest: intens arm en corrupt land wordt verwoest door aardbeving, kiest een dik halfjaar later popster als president, om onder hem een nieuwe start te maken en alle ellende definitief achter zich te laten.
Rapper (en multimiljonair) Wyclef Jean - bekend van onder meer de band The Fugees - had het zichzelf graag zien doen, in zijn geboorteland Haïti. En omdat hij een der bekendste en populairste afstammelingen is van het eiland had hij bij de verkiezingen van 28 november een goede kans gemaakt te winnen. Maar de Haïtiaanse kiescommissie besloot twee weken geleden anders. Jean voldeed niet aan een van de voorwaarden: Jean, op zijn negende naar de Verenigde Staten verhuisd, woonde de laatste vijf jaar niet in Haïti.
De rapper accepteerde aanvankelijk de beslissing, probeerde toen verschillende juridische stappen, maar ving bot. Daarop verspreidde Jean via zijn Twitter-account zijn laatste lied, Prizon pou Kepa, creools voor ‘Gevangenis voor de CEP’, de afkorting voor de kiescommissie. In het nummer beschuldigt Jean de elite op het eiland ervan de diaspora buiten de deur te willen houden.
Daarmee hebben de verkiezingen van eind november al heel wat stof doen opwaaien voordat de campagnes goed en wel begonnen zijn. Dat kan geen kwaad voor een land dat na de aardbeving van 14 januari nauwelijks stappen heeft kunnen zetten - dat concludeerde althans een Amerikaanse senaatscommissie. De schijnwerpers komen daarmee alvast te staan op de figuur die straks de reconstructie van zijn land ter hand moet nemen.
Daarvoor moet wel de internationale gemeenschap - zo actief vlak na de aardbeving - opnieuw wakker geschud. Bill Clinton, medevoorzitter van de VN-commissie voor de wederopbouw van Haïti, klaagde al vaak over het uitblijven van de toegezegde 4,3 miljard euro aan donaties. Slechts vijf landen (Brazilië, Noorwegen, Australië, Colombia en Estland) hebben geld overgemaakt, in totaal zo'n vierhonderd miljoen euro. Nederland zal de beloofde dertig miljoen volgend jaar overmaken, liet minister Verhagen weten.
Door de wereld over te trekken en gebruik te maken van zijn bekendheid had Jean zijn geboorteland graag willen helpen, zo klonk het in de vele interviews die hij de laatste weken gaf. Nu hij zich niet verkiesbaar mag stellen zou Jean die rol natuurlijk nog steeds kunnen aannemen, desnoods als speciaal gezant van de nieuwe president. Het lijkt er echter op dat de rapper zo in zijn wiek is geschoten dat hij nu eerst een robbertje wil vechten met zijn eigen landgenoten.