‘Onze kiezers hebben jarenlang het gevoel gehad dat ze stemvee waren voor de Partij van de Arbeid’, zegt de Turkse partijleider van de Haagse Islam Democraten. Zijn partij worstelt om voet aan de grond te krijgen in politiek Nederland. ‘Het lijkt hier wel een woestijn’, verzucht een Poolse gastarbeider op de Tweede Maasvlakte. Samen met honderden arbeidsmigranten uit de Balkan bouwt hij aan Nederland.
Hoe verdeeld is Nederland? vroegen wij ons af. Wij zijn 22 beginnende journalisten, studenten van de Postacademische Dagbladopleiding Journalistiek (PDOJ) aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Onder ons een advocate, een voormalig gemeenteraadslid, een aardwetenschapper, een filosoof, een antropoloog, een politicoloog, een chef-kok, een bioloog. Friezen, Groningers, Zeeuwen, Tukkers, Randstedelingen. Van De Groene Amsterdammer kregen wij de kans op ontdekkingsreis te gaan in eigen land.
Meer nog dan verdeeldheid ontdekten we verscheidenheid. Matig drinkende plattelandsjongeren, een multiculti hockeyclub in de armste wijk van Nederland. Een Nederland van verschillende verhalen, met de meest sprekende voorbeelden op verrassende plekken. Protestanten in Zeeuws-Vlaanderen, de villavrouwen uit Velp-Noord en de gabbermeisjes uit Velp-Zuid, Klein-Jeruzalem op Texel. Het rijk der Nederlanden, eilandjes in een zee van diversiteit.

DE STUDENTEN VAN DE PDOJ