Heb me nooit zo gerealiseerd dat George Best en Johan Cruijff nog geen jaar schelen en bijna even goed waren. Best won met Manchester United de Europa Cup toen hij net een week 22 was, Cruijff won met Ajax zijn eerste van drie Europa Cups toen hij net 24 was. Best overleed vorige week op 59-jarige leeftijd, Cruijff wordt over twee jaar zestig. Best koos voor drank en vrouwen, Cruijff voor gezin en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Beiden waren en bleven helden, dat nemen ze voetballers als Maradona, Best en Cruijff nooit af.

Vier dagen voor het overlijden van Best was Cruijff onze gast. Samen met oud-minister Pieter Winsemius vormt hij een komisch koppel. Het resultaat van hun samenwerking is het boek Je gaat het pas zien als je het door hebt. Een deel van de opbrengst van het boek is voor de Johan Cruyff Foundation. Inmiddels heeft het boek al 250.000 euro opgebracht, waarvoor de Foundation zogenaamde trapveldjes laat aanleggen. Die veldjes liggen in wijken waarvan Hans Wiegel, om iemand te noemen, het bestaan niet kent. In Rotterdam ligt zo’n veldje in een buurt met tachtig nationaliteiten, zodat de kinderen van die wijken weer op straat kunnen spelen en voetballen. Wekelijks maak ik op afgelegen sportcomplexen mee hoe belangrijk en leuk het is dat die nationaliteiten met en tegen elkaar voetballen.

Cruijff is de Einstein van het voetballen. Voor echte voetbalkenners spreekt hij begrijpelijke taal. Alleen voor mannen met een verontrustend laag voetbal-IQ is hij soms moeilijk te begrijpen. Cruijff heeft altijd gezegd dat de makkelijkste bal de moeilijkste bal is. Om te weten wat hij bedoelt moet u gewoon op zondagavond kijken. Dan zul je zien hoeveel spelers een verre bal naar voren geven, zeg maar de moeilijkste weg zoeken. De vrijstaande man naast hen zien ze vaak niet, zeg maar de makkelijkste.

Winsemius vertaalt al die straatintelligentie naar de overheid en het bedrijfsleven. Die synergie maakt ze tot zo’n leuk koppel. Uit het niets vroegen we Cruijff naar het fileprobleem en de maximumsnelheden. Johan is voor een hoge maximumsnelheid. Met 140 kilometer per uur ben je sneller van de weg dan met 100 kilometer. Zo simpel is het. Gelukkig is Cruijff nog onder ons en lijkt ook Maradona weer te zijn teruggekeerd in het kamp der over levenden. In 1976 speelden ze tegen elkaar tijdens de interland Nederland-Noord-Ierland. Cruijff speelde bij Barcelona nog wekelijks op het hoogste niveau.

Best was in 1974 al door manager Tom Docherty weggestuurd bij Manchester United en verbleef in 1976 al in de kelders van het profvoetbal, nog altijd wel omgeven door de mooiste blondines. Willy van der Kerkhoff, het loopwonder, zou op Best spelen. Bovendien behoorde Nederland tot de wereldtop en telde Noord-Ierland nauwelijks mee. De wedstrijd werd dan ook gezien als een eitje. Best zou het op z’n hoogst een helft volhouden. Nou, dat liep even anders. Het werd de wedstrijd van maar één speler, George Best. Niet Best, maar Willy van der Kerkhoff keerde na rust niet terug. De toenmalige beste speler van de wereld moest die avond diep buigen voor George Best. Het werd 2-2.